Na hlavný obsah

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou, Bosnou a Hercegovinou a Moldavskom

Návrh budú však ešte musieť schváliť prezidenti a premiéri všetkých krajín EÚ.

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou, Bosnou a Hercegovinou a Moldavskom
Šéfka EK sa s ukrajinským prezidentom stretla v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Európska komisia v stredu (8. 11) odporučila začať prístupové rokovania s Ukrajinou. Po zasadnutí EK to oznámila jej šéfka Ursula von der Leyenová, ktorá ocenila reformy, ktoré Kyjev robí napríklad v oblasti justície i boja proti korupcii.

Predsedníčka eurokomisie zároveň oznámila, že rokovať začnú aj s Moldavskom a Bosnou a Hercegovinou. Balkánska krajina však najprv musí vyhovieť potrebným kritériám členstva.

Gruzínsko má mať štatút kandidáta

Gruzínsku odporučila udeliť štatút kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ. Štát však musí ešte splniť určité podmienky a reformy.

Návrhy únijnej exekutívy budú však ešte musieť na svojom decembrovom summite jednomyseľne schváliť prezidenti a premiéri všetkých krajín EÚ.

„Napriek rozsiahlej invázii Ruska vo februári 2022 a ruskej brutálnej útočnej vojne pokračovala Ukrajina v pokroku v oblasti demokratických reforiem a reforiem právneho štátu. Udelenie štatútu kandidáta na členstvo Ukrajiny v EÚ v júni 2022 ďalej urýchlilo reformné úsilie,“ píše sa v hodnotiacej správe Európskej komisie.

EÚ udelila Ukrajine postavenie kandidátskej krajiny štyri mesiace po ruskej invázii. Pre začatie prístupových rokovaní EÚ stanovila sedem podmienok, medzi ktorými je reforma súdnictva či obmedzenie korupcie.

Tie zatiaľ Kyjev všetky nesplnil, musí teda aj naďalej pokračovať v reformách, vyplýva z hodnotiacej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet