Na hlavný obsah

Teleskop Euclid odhalil svetu svoje prvé snímky. Môže vytvoriť doteraz najrozsiahlejšiu 3D mapu vesmíru (fotogaléria)

Euclid bude pozorovať tvary, vzdialenosti a pohyby miliárd galaxií.

Teleskop Euclid odhalil svetu svoje prvé snímky. Môže vytvoriť doteraz najrozsiahlejšiu 3D mapu vesmíru (fotogaléria)
Pohľad na hmlovinu Konská hlava. Foto: Európska vesmírna agentúra (ESA)

Vesmírna misia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Euclid v utorok (7. 11.) odhalila svetu svoje prvé farebné snímky vesmíru.

„Ešte nikdy predtým nedokázal teleskop vytvoriť také ostré vesmírne snímky. Ilustrujú plný potenciál Euclidu,“ napísala ESA na svojej webovej stránke.

Teleskop je podľa agentúry pripravený vytvoriť doteraz najrozsiahlejšiu 3D mapu vesmíru a odhaliť niektoré z jeho skrytých tajomstiev.

Prvé snímky z misie Euclid si môžete pozrieť aj tu:

Misia má ťažkú úlohu: preskúmať, ako temná hmota a temná energia spôsobili, že náš vesmír vyzerá tak, ako vyzerá dnes. Zdá sa, že 95 percent nášho vesmíru tvoria tieto záhadné „temné“ entity.

„Nerozumieme však, čo sú zač, pretože ich prítomnosť spôsobuje len veľmi jemné zmeny vo vzhľade a pohyboch vecí, ktoré môžeme vidieť,“ uviedli výskumníci.

Európsky teleskop bude počas nasledujúcich šiestich rokov pozorovať tvary, vzdialenosti a pohyby miliárd galaxií do vzdialenosti 10 miliárd svetelných rokov.

Od jasných hviezd až po slabé galaxie

Snímky zverejnené v utorok sú ukážkou mimoriadnych schopností teleskopu: zobrazujú objekty od jasných hviezd až po slabé galaxie, pričom zostávajú pozoruhodne ostré. Kozmická loď Euclid Európskej vesmírnej agentúry (ESA) odštartovala do vesmíru ešte v júli 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet