Na hlavný obsah

Ukrajina plánuje zmeny v brannej povinnosti: Bude hľadať ľudí, ktorí chcú pomôcť armáde, ale nechcú ísť na front

Cez komerčné náborové firmy chce dosiahnuť cielenejší nábor.

Ukrajina plánuje zmeny v brannej povinnosti: Bude hľadať ľudí, ktorí chcú pomôcť armáde, ale nechcú ísť na front
Ukrajinskí vojaci nastupujú do člna na frontovej línii pri Chersone. Foto: TASR/AP

Ukrajina plánuje zmeny v brannej povinnosti v snahe zachovať svoju bojaschopnosť. Denník The Guardian s odvolaním na ukrajinských predstaviteľov uviedol, že Kyjev plánuje začať využívať komerčné náborové firmy na cielenejší nábor. Zámerom je uistiť brancov o ich nasadení na úlohy, ktoré zodpovedajú ich schopnostiam. A nie ich jednoducho posielať rovno na front. Ukrajina odoláva ruskej invázii už viac ako rok a deväť mesiacov.

„Niektorí ľudia sa boja. Boja sa zomrieť, boja sa strieľať, ale to neznamená, že sa nemôžu zapojiť do iných činností. Teraz máme nového ministra s novým prístupom,“ povedal tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov pre britský denník. V septembri ukrajinský parlament odvolal ministra obrany Oleksija Reznikova na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého vo funkcii nahradil Rustem Umerov.

Podľa Danilova má armáda spolupracovať s dvoma najväčšími ukrajinskými náborovými spoločnosťami na vyhľadávaní ľudí so špecifickými zručnosťami. Novým cieľom je tiež neodradiť kvalifikovaných Ukrajincov, ktorí chcú pomôcť armáde, ale zároveň nechcú ísť na front. „Mobilizácia bude pružnejšia, budú sa vyhlasovať špecializácie a ľudia sa budú hlásiť na konkrétne pozície. Potrebujú napríklad zváračov alebo mechanikov a podobne,“ načrtol Danilov.

Zatiaľ nie je jasné, na akej úrovni bude pokračovať všeobecný nábor na frontové boje, upozornil The Guardian.

Druhá vojnová zima na Ukrajine

Podľa neho únavu cítiť na fronte aj v ukrajinskej spoločnosti, ktorá sa pripravuje na druhú vojnovú zimu. V prvých mesiacoch ruskej invázie sa státisíce Ukrajincov dobrovoľne prihlásili do boja vo vlne vlasteneckého odhodlania, ktoré pomohlo odraziť počiatočný postup Rusov. Ako sa však vojna predlžovala, ukázalo sa, že väčšina ľudí ochotných bojovať už narukovala. A mnohí z tých, ktorí sa už ocitli na fronte, sú zranení alebo vyčerpaní, opísal denník.

Armáda sa podľa neho musí čoraz častejšie obracať na mobilizáciu, aby doplnila svoje rady. Existujú videá, na ktorých mužov odchytávajú na ulici, aby ich odviedli do armády, a objavili sa početné korupčné škandály, keď úradníci brali úplatky za udelenie výnimiek, opísal The Guardian. Dodal, že prezident v lete odvolal všetkých regionálnych úradníkov zodpovedných za odvody.

Ruská propaganda problém s mobilizáciou zveličuje

Keď sú branci povolaní, absolvujú niekoľkotýždňový výcvik a potom ich môžu poslať na front. Mnohí Ukrajinci tvrdia, že by vstúpili do armády, ak by ich povolali. Mnohí muži v odvodovom veku, ktorí nechcú ísť na front, sa však celé týždne alebo mesiace skrývajú a snažia sa vyhnúť oddielom mobilizačných dôstojníkov.

Danilov priznal, že s náborom sú problémy, ale zároveň tvrdil, že ruská propaganda zveličuje jeho rozsah. „Hovorí nám, že nemáme dosť vojakov, že máme problémy s mobilizáciou. V živote sú vždy problémy, nepreháňajme to,“ povedal.

Zelenskyj v piatok (24. 12.) bez bližších podrobností uviedol, že očakáva, že ministerstvo obrany mu tento týždeň predloží balík nových mobilizačných opatrení.

Podľa denníka The Guardian sa letným a jesenným protiofenzívam Ukrajiny nepodarilo získať späť veľké množstvo územia. Medzi západnými partnermi Ukrajiny sa čoraz častejšie objavujú hlasy, ktoré v súkromí naznačujú, že skôr či neskôr bude Kyjev možno musieť zvážiť pokus o ukončenie vojny prostredníctvom rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet