Na hlavný obsah

Úmrtie H. Kissingera vyvolalo zmiešané reakcie. Niektorí oceňujú jeho prácu, iní ho označujú za vojnového zločinca

Zomrel vo veku 100 rokov.

Úmrtie H. Kissingera vyvolalo zmiešané reakcie. Niektorí oceňujú jeho prácu, iní ho označujú za vojnového zločinca
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (vpravo) a vľavo bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger (vľavo) počas stretnutia v Pekingu. Foto: TASR/AP

Úmrtie Henryho Kissingera vyvolalo zmiešané reakcie. Niekdajší prezident USA George Bush mladší ocenil Kissingerovo odhodlanie, keď ako chlapec utiekol pred nemeckými nacistami, neskôr proti nim bojoval na americkej strane a ako bývalý utečenec sa stal ministrom zahraničia.

Smútok vyjadrilo okrem iného čínske zastúpenie v Spojených štátoch, píše agentúra AP. Naopak magazín Rolling Stone už v titulke vyzdvihol Kissingerov podiel na bombardovaní Kambodže: „Vojnový zločinec milovaný vládnucou triedou nakoniec zomrel“.

„Amerika stratila jeden zo svojich najspoľahlivejších a najviac osobitých hlasov,“ napísal Bush vo vyhlásení k úmrtiu niekdajšieho amerického ministra zahraničia, poradca dvoch prezidentov a diplomata, ktorý sa vo verejnom priestore nestrácal ani desiatky rokov po svojom pôsobení v oficiálnych funkciách.

„Dlho som obdivoval muža, ktorý ako chlapec zo židovskej rodiny ušiel pred nacistami a bojoval s nimi v americkej armáde. Keď sa neskôr stal ministrom zahraničia, jeho vymenovanie bolo dôkazom jeho veľkosti, rovnako ako veľkosti Spojených štátov, „napísal Bush.

Zanechal nezmazateľnú stopu

Čínsky veľvyslanec v USA Sie Feng povedal, že správa o Kissingerovom úmrtí ho „hlboko šokovala a skľúčila“. „V srdciach Číňanov vždy zostane ako vážený priateľ,“ uviedol Sie. Kissinger naposledy ešte tento rok v máji, keď boli súčasné americko-čínske vzťahy na najnižšom bode, priletel do Pekingu na návštevu, pri ktorej sa stretol s prezidentom Si Ťin-pchingom.

Ďalší z bývalých ministrov zahraničia USA Mike Pompeo napísal, že Kissinger „zanechal nezmazateľnú stopu v histórii Ameriky i sveta“. „Navždy mu budem vďačiť za láskavé rady v čase, keď som úrad zastával ja. Vždy bol ochotný a informovaný,“ napísal Pompeo na sieti X.

Na Kissingerovo kontroverzné zahraničnopolitické pôsobenie poukázali niektoré americké médiá a množstvo ľudí na sociálnych sieťach. Skôr ľavicovo orientovaný kultúrny magazín Rolling Stone zosnulého označil už v titulku za „vojnového zločinca“. Rovnako tak urobil spravodajský server The Huffington Post.

„Verím, že Kissinger bol jeden z najničivejších ministrov zahraničia v modernej histórii krajiny. Som pyšný, že môžem povedať, že nie je môj priateľ a nebudem si od neho brať rady,“ cituje denník The New York Times senátora a bývalého prezidentského kandidáta Bernieho Sandersa. Ten tieto slová použil v rozprave so svojou vtedajšou oponentkou Hillary Clintonovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet