Na hlavný obsah

Storočný americký diplomat Henry Kissinger sa stretol s čínskym prezidentom

V 70. rokoch zohral kľúčovú rolu pri nadväzovaní vzťahov medzi oboma krajinami.

Storočný americký diplomat Henry Kissinger sa stretol s čínskym prezidentom
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I (vpravo) a vľavo bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger (vľavo) počas stretnutia v Pekingu. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa vo štvrtok (20. 7.) v Pekingu stretol s bývalým americkým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom. Informovali o tom čínske štátne médiá.

Čínska štátna televízia CCTV vo svojej reportáži vyzdvihla kľúčovú rolu 100-ročného amerického štátnika pri nadväzovaní vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom v 70. rokoch 20. storočia.

Agentúra AFP dodáva, že Kissinger, vtedy pôsobiaci ako poradca pre národnú bezpečnosť, v júli 1971 tajne odletel do Číny, kde mal nadviazať vzťahy s komunistickou Čínou. To vydláždilo cestu prvej oficiálnej návšteve prezidenta USA Richarda Nixona v Pekingu, ktorý sa snažil dosiahnuť prelom v studenej vojne a získať pomoc pri ukončení vietnamskej vojny.

„Kissinger navštívil od roku 1971 Čínu viac ako stokrát,“ uviedla CCTV. Dodala, že v súčasnosti ide o prvú cestu tohto amerického diplomata do Číny, odkedy v máji oslávil svoje sté narodeniny. Kissinger sa v Pekingu stretol aj s vysoko postaveným čínskym diplomatom Wang Im.

Kissinger po odchode z funkcie ministra zahraničných vecí pôsobil ako súkromný konzultant a venoval sa písaniu pamätí. Prostredníctvom médií sa stále vyjadruje k rôznym otázkam vo svetovej politike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet