Na hlavný obsah

Únia autodopravcov chce blokovať hranicu vo Vyšnom Nemeckom. Kamióny tam stoja v dlhej kolóne

Blokádu avizuje od 1. decembra.

Únia autodopravcov chce blokovať hranicu vo Vyšnom Nemeckom. Kamióny tam stoja v dlhej kolóne
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v pondelok (27. 11.) vyzvala Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky (ČESMAD Slovakia) na stretnutie s cieľom spoločného postupu pri riešení dôsledkov uvoľnenia ukrajinských dopravcov spod prepravných povolení.

V prípade, že nepríde k posunu, UNAS avizuje od 1. decembra blokovanie hranice Vyšné Nemecké – Užhorod, informoval v sprievodnom liste.

„Veríme, že vášmu združeniu ČESMAD Slovakia rovnako záleží na ochrane slovenského trhu a slovenských dopravcov. Toto jednostranné zvýhodňovanie ukrajinských dopravcov, prijaté rozhodnutím Európskej komisie z dôvodu vojenského konfliktu na Ukrajine, sa urobilo bez akejkoľvek analýzy dosahu na dopravné trhy susedných štátov,“ uviedol predseda UNAS Stanislav Skala v liste ČESMAD-u.

Situácii na hranici vo Vyšnom Nemeckom sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovali redaktorky Lucia Bentínová a Katarína Zakuťanská:

V kolónach ukrajinských kamiónov sa podľa UNAS nepreváža len humanitárna a vojenská pomoc, ale aj obchodný tovar.

„Táto biznis preprava, rovnako ako humanitárna preprava, sa oslobodzuje od potreby prepravných povolení a iných pravidiel a predpisov, ktoré ostatní dopravcovia EU dodržiavať musia. Ukrajinskí dopravcovia nemusia znášať rovnaké podmienky na spoločnom trhu, a to tento trh abnormálne deformuje,“ dodal UNAS.

Ak tento konflikt potrvá dlhšie, podľa Skalu hrozí, že dôjde k „zdrvujúcemu zničeniu“ slovenskej cestnej dopravy. To by malo dosah aj na tisíce pracovných miest, ktoré doprava a logistika vytvára.

„Očakávame, že si dokážete nájsť čas na spoločné rokovanie, poprípade sa postavíte vedľa nás, ak dôjde k zablokovaniu hraničného prechodu, na podporu našich spoločných požiadaviek a zároveň aj na podporu poľských dopravcov, ktorí svoje hranice blokujú už tri týždne“ dodal Skala v liste.

Poľskí vodiči kamiónov od 6. novembra blokujú na protest proti liberalizácii pravidiel EÚ pre ukrajinských vodičov poľsko-ukrajinské hraničné priechody. Požadujú zavedenie komerčných povolení pre ukrajinské firmy s výnimkou tých, ktoré prevážajú humanitárnu pomoc a vojenskú výzbroj. Žiadajú tiež pozastavenie povolení na prevádzku pre firmy, ktoré vznikli po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Kolóna siaha za Sobrance

Kolóna kamiónov smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké – Užhorod sa končí aktuálne medzi mestom Sobrance a obcou Nižná Rybnica. „Ide zhruba o 15-kilometrový úsek,“ uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická.

Kamióny sa podľa nej radia na odstavné plochy už v Michalovciach na Továrenskej ulici a Humenskej ceste. Ďalej aj na diaľnici pred Bidovcami.

Naďalej platí aj policajné opatrenie „Kolóna Vyšné Nemecké“. Zameriava sa na zabezpečenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky a radenie vozidiel z dôvodu nárastu nákladnej dopravy.

Situáciu na úseku diaľnice v Bidovciach naživo mapovala redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

„V uvedenom úseku sa nachádzajú policajné hliadky na začiatku a konci obcí, riadia dopravu v oboch smeroch, keďže je prejazdný iba jeden jazdný pruh a radia kamióny mimo obývaných oblastí, aby boli obyvatelia dotknutých obcí čo najmenej obmedzovaní,“ uviedla hovorkyňa.

Krajská polícia potvrdila, že kamiónová doprava prichádzajúca po diaľnici D1 od mesta Prešov je odstavovaná za sebou v jednom jazdnom pruhu diaľnice D1 od kruhového objazdu Bidovce.

„O 11.00 h bolo na v tomto úseku odstavených 190 kamiónov,“ konštatovala košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Na kruhovom objazde v obci Hriadky policajti odkláňajú prichádzajúcu kamiónovú dopravu na Maďarsko. Kamiónová doprava prichádzajúca v smere od Petroviec nad Laborcom je odstavovaná v jednom jazdnom pruhu pred vjazdom do mesta Michalovce. O 11.00 h sa tam nachádzalo odstavených 150 kamiónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny