Na hlavný obsah

Vedci zrejme našli nový spôsob, ako liečiť stratu čuchu po covide. Metóda sa už využíva pri fantómovej bolesti končatín

Vedci chcú využívať liečbu určenú na iné problémy.

Vedci zrejme našli nový spôsob, ako liečiť stratu čuchu po covide. Metóda sa už využíva pri fantómovej bolesti končatín
Ilustračná snímka Foto: Unsplash

Vedci pravdepodobne vynašli spôsob liečby chronickej zmeny čuchu, ktorú spôsobuje dlhodobý covid. Podľa štúdie môže pomôcť zákrok, ktorý sa používa na liečbu bolesti a problémov s krvným obehom. Informoval o tom zahraničný portál Gizmodo.

Medzi časté symptómy covidu patrí práve porucha čuchu. Môže ísť o skreslený čuch, jeho čiastočná alebo úplná strata či tzv. fantozmia – človek cíti veci, ktoré tam nie sú.

Tieto príznaky môžu vymiznúť do niekoľkých týždňov, no môžu pretrvávať aj niekoľko mesiacov. Doposiaľ sa používal napríklad tréning čuchu, v novej štúdii však výskumníci hovoria, že existuje ďalšia možnosť.

„Tím sa rozhodol liečiť pacientov blokádou hviezdicového ganglia, čo je postup, pri ktorom sa do zväzku nervov nachádzajúcich sa okolo krku (hviezdicové ganglium) vstrekne lokálne anestetikum,“ uvádza portál.

Tieto blokády sa využívajú napríklad pri liečbe pásového oparu, fantómovej bolesti končatín či pri niektorých tipoch migrén. Svoje poznatky vedci odprezentujú na výročnom stretnutí Severoamerickej rádiologickej spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet