Na hlavný obsah

Vláda finišuje s programovým vyhlásením. Prvá verzia má do piatka prejsť finančným ohodnotením

Podľa premiéra to nebude tak "štíhly dokument", ako chcel.

Vláda finišuje s programovým vyhlásením. Prvá verzia má do piatka prejsť finančným ohodnotením
Na snímke predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Prvá verzia programového vyhlásenia vlády (PVV) je pripravená. Do piatka (10. 11.) má podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prejsť finančným ohodnotením. „Či niečo nenaráža na realistické možnosti slovenských verejných financií,“ vysvetlil.

Dodal, že na piatok naplánovali koaličnú radu, na ktorej sa budú zaoberať aj návrhom PVV. „Chcel by som požiadať koaličných partnerov na vynaloženie maximálneho úsilia, aby sa pokúsili všetko zabezpečiť tak, aby sa o PVV mohlo rokovať na vláde v utorok (14. 11.) a potom na pôde Národnej rady (NR) SR v stredu a vo štvrtok (15. a 16. 11.),“ priblížil Fico.

Pripustil, že môže vzniknúť téma, pri ktorej budú členovia vlády potrebovať viac času. „Povinnosťou vlády v zmysle ústavy je predložiť svoj program a požiadať NR SR o dôveru v lehote 30 dní od momentu, kedy bola vymenovaná. Stále máme dostatočné množstvo priestoru,“ povedal. Vládu prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 25. októbra.

Zložitá téma rozpočtu

Dodal, že vládu čaká ešte jedna zložitá téma. Tou je rozpočet. „Vzhľadom na to, v akom stave sa nachádzajú financie, by sme boli radi, keby bola táto etapa etablovania vlády za nami čo najrýchlejšie. Aby sme mohli rokovať na politickej a odbornej úrovni vo veci štátneho rozpočtu,“ povedal.

Priznal tiež, že sa zrejme nenaplní jeho ambícia, spraviť z PVV „štíhly dokument“. „Nebude to taký štíhly dokument. Rezorty totiž považovali za správne ísť do niektorých programových cieľov podrobnejšie. O to viac si myslím, že to bude dobrá ponuka pre Slovensko,“ uzavrel Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko