Na hlavný obsah

Vojna v Izraeli rozoštváva Hollywood, dotkla sa aj hviezd: Agentúra prepustila oscarovú herečku, hviezda hororov prišla o rolu

Vychádzajúca hviezda prišla o vytúženú filmovú úlohu.

Vojna v Izraeli rozoštváva Hollywood, dotkla sa aj hviezd: Agentúra prepustila oscarovú herečku, hviezda hororov prišla o rolu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vychádzajúca hviezda prišla o vytúženú filmovú úlohu, Susan Sarandonovú opustila jej talentová agentúra a Tom Cruise vraj zasiahol, aby ochránil svoju agentku v čase, keď Hollywood čelí rozvratu kvôli vojne na Blízkom východe.

Americký zábavný priemysel je preslávený svojou politickou jednotou. V úplnej väčšine otázok hviezdy, manažéri aj producenti hovoria jedným hlasom. Konflikt medzi Izraelom a Hamásom však odhalil ostrý rozkol, napísal denník The Times.

V utorok (21. 11.) oznámili, že Melissu Barreraovú, 33-ročnú hviezdu hororových filmov zo série Vreskot, vyhodili z pripravovaného pokračovania za výroky, ktoré produkčná spoločnosť považovala za antisemitské.

Barreraová od teroristických útokov Hamasu zo 7. októbra na sociálnych sieťach často písala o konflikte. Izrael obviňovala z etnických čistiek a genocídy.

Hovorca spoločnosti Spyglass, ktorá stojí za sériou Vreskot, oznámil prepustenie Barreraovej. „Máme nulovú toleranciu voči antisemitizmu alebo podnecovania nenávisti v akejkoľvek forme. A to vrátane nepravdivých odkazov na genocídu, etnické čistky, prekrúcanie holokaustu alebo čohokoľvek, čo hrubo prekračuje hranicu nenávistných prejavov,“ uviedol.

Sarandonovú, 77-ročnú držiteľku Oscara, ktorá je dlhodobo známa pre svoj príklon k ľavicovým témam, tento týždeň prepustila agentúra United Talent Agency za jej komentáre, ktoré predniesla na propalestínskom zhromaždení v New Yorku.

Na videozázname z podujatia, ktoré sa zrejme konalo 17. novembra, Sarandonová hovorí davu: „Existuje veľa ľudí, ktorí sa boja byť v tejto dobe Židmi a spoznávajú, aké to je byť moslimom v tejto krajine.“

Ani všemocné hollywoodske talentové agentúry neboli imúnne voči vnútorným sporom kvôli konfliktu.

Tom Cruise sa zastal svojej agentky

Pravdepodobne najznámejšia agentúra Creative Artists Agency odvolala z vedúcej pozície jednu zo svojich agentiek Mahu Dakhilovú po tom, čo obvinila Izrael z vykonávania genocídy. Uprostred špekulácií, že jej navyše hrozí prepustenie, údajne zasiahol Tom Cruise, jeden z jej klientov. Podľa serveru Variety sa vydal na návštevu do kancelárií CAA v Los Angeles, aby jej vyjadril svoju podporu.

Odborový zväz scenáristov WGA ostro kritizovali za to, že neodsúdil útoky zo 7. októbra. Odbory sa už skôr angažovali v politicky citlivých témach, ako sú hnutie Black Lives Matter a MeToo, ale k vojne v Gaze sa nevyjadrili.

Predsedníčka WGA West Meredith Stiehmová neskôr členom oznámila, že vyhlásenie odsudzujúce Hamas nevydajú, pretože „mnoho členov nás požiadalo, aby sme sa ho zdržali“ a „konsenzus bol nedosiahnuteľný“.

Rozpory sa objavili tiež v Británii. Odborový zväz hercov Equity, ktorý zastupuje približne 47-tisíc členov, vyvolal tento mesiac kritiku po tom, čo vydal vyhlásenie, v ktorom obvinil Izrael z vykonávania „bombardovania, okupácie a apartheidu“.

Odbory uviedli, že ich členovia sa boja cenzúry za vyjadrenie obáv z konfliktu. Požadovali, aby sa britská vláda „postavila proti genocíde“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet