Na hlavný obsah

Výbor tureckého parlamentu začal rokovať o vstupe Švédska do NATO. Ten závisí aj od vývoja v Maďarsku

Švédsko podalo prihlášku vlani na jar.

Výbor tureckého parlamentu začal rokovať o vstupe Švédska do NATO. Ten závisí aj od vývoja v Maďarsku
Na ilustračnej snímke vlajka NATO. Foto: Unsplash

Zahraničný výbor tureckého parlamentu vo štvrtok (16. 11.) začal rokovať o ratifikácii vstupu Švédska do NATO. Informovala o tom agentúra AFP.

Protokol o ratifikácii poslal parlamentu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan koncom októbra, po prerokovaní vo výbore ho musí schváliť ešte celé plénum. Proces vstupu Švédska do Aliancie blokuje Turecko už viac ako rok, rozšírenie NATO čaká na schválenie ešte v Maďarsku.

Ankara švédsku žiadosť o vstup do NATO dlho odmietala schváliť so zdôvodnením, že Štokholm nepostupuje dostatočne rázne proti organizáciám a skupinám, ktoré Turecko považuje za teroristické, teda napríklad proti Strane kurdských pracujúcich (PKK). K odkladu ratifikácie prispeli aj demonštrácie, počas ktorých sa vo Švédsku pálil korán.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa protokol mohol z výboru presunúť na rokovanie v pléne parlamentu. V prípade ratifikácie vstupu Fínska do NATO medzi týmito dvoma fázami schvaľovania uplynul týždeň, pripomenula AFP.

Predseda tureckého parlamentu Numan Kurtulmuš tento týždeň ubezpečil svojho švédskeho kolegu Andreasa Norléna, že proces ratifikácie bude dokončený v „najbližšom možnom termíne“, napísala agentúra AP.

Švédsko podalo prihlášku do NATO vlani na jar spoločne s Fínskom. Škandinávske krajiny to urobili v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko už členom aliancie je.

Vstup Švédska bude závisieť aj od ďalšieho vývoja v Maďarsku. To ratifikáciu tiež blokuje, a to s odvolaním sa na kritiku od niektorých švédskych politikov na adresu Budapešti pre zhoršovanie stavu demokracie v Maďarsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet