Na hlavný obsah

Výhľad rastu globálnej ekonomiky sa zhoršil, lepšie by to nemalo byť ani budúci rok

Globálna ekonomika sa však vyhne takzvanému tvrdému pristátiu.

Výhľad rastu globálnej ekonomiky sa zhoršil, lepšie by to nemalo byť ani budúci rok
Ilustračná snímka Foto: TASR/DPA

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zhoršila výhľad rastu globálnej ekonomiky na tento rok na 2,9 percenta. Doteraz počítala s trojpercentným rastom.

Budúcoročné tempo rastu ďalej spomalí a dosiahne 2,7 percenta, globálna ekonomika sa však vyhne takzvanému tvrdému pristátiu. OECD to uviedla vo svojej stredajšej (29. 11.) správe.

V celosvetovom meradle OECD očakáva, že rast v rozvíjajúcich sa ekonomikách bude lepší ako v priemyselných krajinách. V roku 2025 potom organizácia počíta s rastom o tri percentá s tým, ako príjmy porastú a kľúčové úrokové sadzby pravdepodobne klesnú.

Tohtoročnú prognózu pre Spojené štáty OECD zvýšila na 2,4 percenta z doteraz predpokladaného rastu o 2,2 percenta. Výhľad na budúci rok zvýšila z doterajších 1,3 na 1,5 percenta.

Odhad tohtoročného rastu eurozóny organizácia ponechala na 0,6 percenta, na budúci rok ho však znížila na 0,9 z predtým uvádzaných 1,1 percenta.

Tvrdé pristátie ekonomiky nehrozí

Tvrdým pristátím ekonomiky sa rozumie jej prudké spomalenie, ktoré sa nezaobíde bez vedľajších negatívnych vplyvov na podniky a spotrebiteľov. Hoci sa toto riziko v USA aj inde vo svete zmiernilo, riziko recesie stále trvá. Na vine sú pretrvávajúce problémy na trhu s bývaním, vysoké ceny ropy a pomalé poskytovanie úverov, uvádza OECD.

Organizácia tiež očakáva spomalenie čínskej ekonomiky. Tá bojuje s problémami v realitnom sektore a spotrebitelia viac šetria tvárou v tvár neistým vyhliadkam. Jej rast sa podľa prognózy OECD zmierni z tohtoročných 5,2 na 4,7 percenta v roku 2024. To je v oboch prípadoch nepatrne viac, ako OECD odhadovala v septembri. V roku 2025 čínska ekonomika ďalej spomalí a tempo rastu dosiahne 4,2 percenta, očakáva organizácia.

Centrálne banky, najmä v Spojených štátoch a v Európe, donedávna veľmi výrazne zvyšovali úrokové sadzby s cieľom obmedziť infláciu. Podľa OECD by menová politika tiež mala zostať reštriktívna, a to dovtedy, kým sa neobjavia jasné známky, že základné inflačné tlaky sú trvalo znížené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika