Na hlavný obsah

Nový volebný systém by nemusel vyriešiť problémy toho súčasného, myslí si expert na voľby

Ide o diskutovanú tému pri vládnom programe.

Nový volebný systém by nemusel vyriešiť problémy toho súčasného, myslí si expert na voľby
Expert na voľby z Denníka N Daniel Kerekes hovoril o zmene volebného systému. Foto: RTVS, TASR/Milan Drozd, koláž RTVS

Diskusia k programovému vyhláseniu vlády pokračuje tretím dňom. Zdá sa, že dôveru nová vláda do konca tohto týždňa nezíska. Kým v pléne sa poslanci venujú programu, mimo neho dominuje téma zmeny volebného systému.

Predseda opozičného KDH Milan Majerský vo štvrtok (16. 11.) novinárom povedal, že by zmenu počtu volebných obvodov mohli podporiť poslanci jeho hnutia. „Predpokladám, že ak vláda bude chcieť meniť volebný systém, tak spustí diskusiu. Ak na toto sa zmôže, môže z toho vzísť dobrý návrh,“ uviedol.

Pozrite si celý rozhovor s expertom na voľby Danielom Kerekesom. V relácii Aktuálne :24 sa s ním rozprávala moderátorka RTVS Martina Janečková:

Podľa expert na voľby z Denníka N Daniela Kerekesa zmena systému volieb, teda zavedenie viacerých obvodov, by nemusela vyriešiť problémy toho súčasného. Medzi ne zaradil nedostatok regionálnej reprezentácie v parlamente, ale aj urýchľovanie centralizácie strán.

„Strany sa vďaka jednému volebnému obvodu zmenšujú. Stávajú sa z nich akoby centralizované organizácie, miestami až malé firmy, s jednou kanceláriou, so sídlom niekde v hlavnom meste,“ priblížil.

Čo sa týka regionálneho zastúpenia, do roku 1998, dokedy fungovali štyri obvody, sa situácia od súčasnosti veľmi nelíšila, naopak, bola ešte horšia. Záujmy regiónov by mohla zastupovať druhá komora parlamentu, no o tej sa na Slovensku v súčasnosti už nediskutuje. Tento systém funguje napríklad v Česku a v Poľsku.

Za čiastočné riešenie problému označil Kerekes dvojkolové voľby do Národnej rady SR. „Problémom dvojkolovej voľby je potreba druhého dňa volieb. Do toho by sa asi nechcelo ísť ani politikom, keďže sa s tým spájajú náklady a častokrát aj nízka volebná účasť,“ skonštatoval Kerekes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko