Na hlavný obsah

Zmeškali ste nedeľné divadlo na oblohe? Polárna žiara môže byť viditeľná znova, potvrdil astronóm

Žiara bola viditeľná aj z okrajov veľkých miest.

Zmeškali ste nedeľné divadlo na oblohe? Polárna žiara môže byť viditeľná znova, potvrdil astronóm
Na snímke polárna žiara vo Fulianke pri Prešove. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

V nedeľu (5. 11.) sa dalo na viacerých miestach Slovenska pozorovať polárnu žiaru. „Vzhľadom na zvýšený tzv. Kp index (indikátor slnečnej aktivity) je možné, že sa v najbližších dňoch jav zopakuje,“ potvrdil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Vysvetlil, že polárna žiara bola odozvou atmosféry na prílet oblaku energetických častíc uvoľnených zo Slnka pri erupcii spred dvoch dní.

V polárnych oblastiach je menšia vzdialenosť magnetických siločiar od zemského povrchu, takže jav je tam bežný. „U nás (v menších zemepisných šírkach) polárnu žiaru vidíme, len keď je oblak mohutný,“ dodal Svoreň.

Občianske združenie Severe Weather Slovakia, ktoré sa venuje meteorologickým javom, na sociálnej sieti predpovedalo, že polárna žiara by sa mala dať vidieť opäť „v pondelok (6. 11.) večer približne medzi 17.30 h až 19.00 h“.

Častice sa však podľa experta šíria medziplanetárnym priestorom vo forme oblaku, ktorý môže ale nemusí zasiahnuť Zem. „Jav sa teda nedá s určitosťou predpovedať,“ podotkol Ján Svoreň.

Spresnil, že oblak častíc nie je kompaktný. „V priebehu noci, keď je žiara viditeľná, sa vyskytujú obdobia pozorovateľnosti niekoľko desiatok minút a potom môže nastať kľudne niekoľko hodinová pauza,“ skonštatoval.

Sledujte internet

Ak chcete jav zachytiť voľným okom, tak najlepšou stratégiou je podľa neho sledovanie internetu. „Vždy sa nájde niekto, kto si jav všimne a zverejní to,“ odporučil Ján Svoreň z SAV.

Viditeľnosť však závisí aj od mohutnosti úkazu. „Intenzita polárnej žiary je v našich zemepisných šírkach taká, že na jej pozorovanie potrebujeme miesto, kde nie je obloha presvetlená a neruší nás svetelné znečistenie,“ dodal s tým, že viditeľnosť môže narušiť aj svetlo Mesiaca v splne.

Ľudia v nedeľu pozorovali úkaz na mnohých miestach Slovenska:

Svoreň vysvetlil, že žiara, ktorú sme mohli pozorovať v nedeľu, bola však taká silná, že bola viditeľná aj z okrajov veľkých miest. „Len častice s vysokou energiou vyvolajú odozvu zemskej atmosféry v našich zemepisných šírkach,“ doplnil.

Aktivita Slnka je stále mimoriadne vysoká. „Stúpa smerom k vrcholu slnečného cyklu, ktorý očakávame koncom budúceho roka, môžeme sa tešiť na ďalšie pekné úkazy,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko