Na hlavný obsah

Zomrel americký miliardár Charlie Munger (†99), pravá ruka podnikateľa Warrena Buffeta

Realizovali spolu mnohé investičné nápady.

Zomrel americký miliardár Charlie Munger (†99), pravá ruka podnikateľa Warrena Buffeta
Na archívnej snímke Warren Buffet (vľavo) a jeho pravá ruka Charlie Munger (vpravo). Foto: ČTK/AP/Nati Harnik

Vo veku 99 rokov zomrel americký miliardár Charlie Munger, ktorý bol pravou rukou podnikateľa Warrena Buffetta, pričom mu zo spoločnosti Berkshire Hathaway pomohol vybudovať investičné impérium.

O jeho úmrtí informovala v utorok (28. 11.) s odvolaním sa na jeho rodinu zmienená spoločnosť, v ktorej bol Munger podpredsedom predstavenstva. Informovala o tom agentúra AP.

Munger skonal v utorok ráno v kalifornskej nemocnici vyše mesiac pred svojimi 100. narodeninami. Buffettovi dlhé roky radil v investičných a obchodných rozhodnutiach a pomáhal mu vyše 50 rokov viesť spoločnosť Berkshire Hathaway.

Svoj prínos k pozoruhodnému úspechu tohto konglomerátu však často bagatelizoval a zatiaľ čo Buffett bol tvárou firmy, Munger sa držal skôr v úzadí, uvádza AP.

„Charlie ma naučil veľa o oceňovaní podnikov aj o ľudskej povahe,“ povedal o ňom Buffett ešte v roku 2008, pričom zásluhy svojho obchodného partnera aj dlhodobo vyzdvihoval.

Zmienená dvojica sa prvýkrát stretla v roku 1959 na večeri v Omahe. Munger bol v tom čase obchodným právnikom v južnej Kalifornii, zatiaľ čo Buffett viedol v Omahe investičnú firmu.

Od vtedy zostali v kontakte a realizovali spolu mnohé investičné nápady. Munger bol potom od roku 1978 podpredsedom spoločnosti Berkshire Hathaway vedenej Buffettom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet