Na hlavný obsah

Zomrel český politik a exminister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (†85)

Bol predsedom strany TOP 09.

Zomrel český politik a exminister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg (†85)
Český politik Karel Schwarzenberg. Foto: ČTK/Ondřej Deml

Vo veku 85 rokov zomrel bývalý minister zahraničia a čestný predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. O úmrtí jednej z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky na X napísal jeho politický súputník Miroslav Kalousek.

Niekoľko posledných dní bol Schwarzenberg, o ktorého smrti informoval aj web Echo24, hospitalizovaný vo Viedni. Podľa Echo24 zomrel v sobotu (11. 11.).

„Zomrel Karol Schwarzenberg. Bolo mi jasné, že sa to blíži, ale rovnako je to úder. Bol to jeden z najdôležitejších a najláskavejších ľudí v mojom živote. Nech odpočíva v pokoji. Česká republika by mu mala byť navždy vďačná za všetko, čo pre ňu nezištne vykonal,“ uviedol spoluzakladateľ TOP 09 a exminister financií Kalousek.

Do viedenskej nemocnice Schwarzenberga v týždni transportovali letecky. „To sa opýtajte lekárov, prečo ma sem previezli. Ja to neviem. Že by tu boli väčší špecialisti ako v Česku, si nemyslím. Odhadujem, že to bude zhruba rovnaké, ale tu budem môcť vidieť deti a vnúčatá,“ povedal k tomu serveru Expres Schwarzenberg, ktorý vo Viedni strávil veľkú časť svojho života a mal tu časť rodiny.

Server Echo24 s odvolaním sa na zdroj zo Schwarzenbergovej rodiny napísal, že politik sa posledné dva dni nachádzal v kritickom stave a v umelom spánku. „Odišiel v rodinnom kruhu,“ uviedol tiež web.

So zdravotnými problémami, medzi ktoré podľa neho patrili ťažkosti so srdcom a obličkami, sa potýkal dlhší čas. V súvislosti s tým ho opakovane hospitalizovali a tento rok ho pripravili o možnosť 28. októbra osobne prevziať Rad bieleho leva, najvyššie české štátne vyznamenanie.

Kandidoval aj na prezidenta

Schwarzenberg pochádzal z orlickej vetvy šľachtického rodu Schwarzenbergovcov, študoval právo vo Viedni a Grazi a lesníctvo v Mníchove, štúdium nedokončil. Do roku 1989 žil v zahraničí, po novembrovej revolúcii sa stal kancelárom prezidenta Václava Havla.

Medzi rokmi 2007 až 2009 a znovu v rokoch 2010 až 2013 bol ministrom zahraničia, v roku 2013 v prvej priamej voľbe prezidenta postúpil do druhého kola, v ktorom prehral s Milošom Zemanom.

V rokoch 2004 až 2010 bol Schwarzenberg senátorom a po roku 2010 tiež poslancom. Vo voľbách do snemovne v roku 2017 sa ako 79-ročný stal najstarším zvoleným poslancom v českej histórii.

TOP 09 založil Schwarzenberg spolu s Kalouskom v júni 2009, v tom istom roku na jeseň ho zvolili za jej predsedu, ktorým bol do roku 2015.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet