Na hlavný obsah

Bezplatné vyhradené parkovanie pre zdravotne postihnutých ľudí bude v Nitre minulosťou

Vec prešetrí aj krajská prokuratúra.

Bezplatné vyhradené parkovanie pre zdravotne postihnutých ľudí bude v Nitre minulosťou
Vyhradené parkovacie miesto. Foto: RTVS

Bezplatné vyhradené parkovanie pre zdravotne postihnutých ľudí v Nitre sa končí. Po novom si zaň zaplatia. Radnica odmieta, že chce takto zarábať.

Nariadenie mesta preskúma prokuratúra. Zdravotne postihnutí ľudia sa obávajú, že podobne ako v Nitre budú postupovať aj iné mestá. Príkladom je Trenčín. Tam už parkovanie pre nich spoplatnili.

Július za desať rokov ako onkologický pacient podstúpil deväť operácií. Za doteraz bezplatné vyhradené parkovacie miesto v Nitre po novom zaplatí takmer 100 eur. „Ostalo mi z toho veľmi smutno, pretože táto komunita má približne 250 chránených osôb ťažko zdravotne postihnutých,“ povedal ťažko zdravotne postihnutý pacient z Nitry Július Petrík.

„Reagovali sme na správu hlavnej kontrolórky, ktorá poukázala na to, že mnohí ľudia v Nitre si riešia svoje parkovacie problémy tým, že si vybavia kartičku ZŤP. Takisto si nechajú vyhradiť miesto pre takúto osobu,“ vysvetlil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Situácii, v ktorej sa ocitol pán Július z Nitry, sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Ľudia si myslia, že sa parkovanie zneužíva

Preukazy vydávajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na základe lekárskych nálezov. Na celom Slovensku ich má vyše 120-tisíc ľudí. V okrese Nitra žijú tri percentá z nich a v krajskom meste má vyhradené parkovanie do 300 ľudí.

„Laici si často myslia, že vyhradené parkovacie miesta bývajú zneužívané, keď vidia človeka, ktorý nie je vizuálne hendikepovaný. Často to môžu byť onkologickí pacienti, ktorí majú naozaj zdravotné ťažkosti, žijú bez rôznych orgánov po ťažkých terapiách,“ vysvetlila zakladateľka pacientskej organizácie Nie rakovine Jana Španková.

„Veď ZŤP majú ešte nižšie príjmy, ako je priemerný príjem starobných dôchodcov. Určite to bude riešiť Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) cez generálnu prokuratúru. Myslím si, že najchudobnejším tie peniaze netreba brať,“ povedal predseda JDS Michal Kotian.

Opatrenie prinesie mestu takmer 30-tisíc eur

O novej dani za užívanie verejného priestranstva rozhodlo mesto ešte v októbri. Na rokovaní mestského zastupiteľstva trvala rozprava k tomuto bodu tri minúty. Vystúpil len jeden poslanec, aj to s pozmeňovacím návrhom technického charakteru.

Za zavedenie dane v Nitre hlasovali všetci prítomní poslanci. Mesto očakáva, že do mestskej pokladnice opatrenie prinesie vyše 29-tisíc eur. „Odmietame, že by si mesto týmto opatrením snažilo vylepšiť rozpočet,“ povedal hovorca mesta.

„Podal som podnet na krajskú prokuratúru na prešetrenie zákonnosti tohto všeobecne záväzného nariadenia,“ dodal Július. Prokuratúra vec prešetrí do dvoch mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny