Na hlavný obsah

Pani Jana je od vyhradeného parkovania závislá, na niekoľko mesiacov však oň pre nový predpis prišla

Nový zákon komplikuje život zdravotne znevýhodneným.

Pani Jana je od vyhradeného parkovania závislá, na niekoľko mesiacov však oň pre nový predpis prišla
Pani Jana Šimková. Foto: RTVS

Najnovší právny predpis z dielne ministerstva vnútra priniesol zmenu dopravných značiek určených pre ťažko zdravotne postihnutých. Zatiaľ čo kompetentní tvrdia, že pravidlá sa zjednodušili, tí, ktorých sa to týka, ostávajú zmätení. Rovnako aj pani Jana z Košíc, ktorá na niekoľko mesiacov o „svoju“ značku pred vchodom do bytového domu dokonca prišla.

Jana Šimová má 75-percentné zdravotné postihnutie spôsobené dvojnásobnou léziou miechy a pohybovať sa môže len pomocou francúzskych bariel. „Najťažšia aktivita je pre mňa stáť, lebo pravú nohu si necítim vôbec. Ľavú nohu mám takú vzorovú, ale aj tú si cítim na 40-50 percent,“ opísala Šimová.

Akýkoľvek pohyb jej spôsobuje problémy, a tak vždy, keď sa to dá, na presuny využíva motorové vozidlo. To viac ako 20 rokov bez problémov parkovala pred bytovým domom na vyhradenom parkovacom mieste. Povolenie si pritom pravidelne predlžovala.

„Tých 20 rokov ma každoročne vyzvali. Tentokrát sa udialo to, že mi skutočne nik nezavolal. Nik ma neupozornil a ja som často v nemocnici, takže uznávam, že som tento termín prešvihla,“ uviedla Šimová.

Pozrite si celú reportáž z relácie Občan za dverami, ktorú pripravila redaktorka RTVS Andrea Lučanská:

Platnosť (ne)riešila

Platnosť vyhradeného parkovania pani Jane skončila už v apríli 2022 a trvalo niekoľko mesiacov, kým si uvedomila, že je to potrebné riešiť. Na Magistráte mesta Košice (MMK) sa vybrala až vo februári tohto roka.

„Požiadala som o predĺženie parkovacieho miesta a došla mi prekvapujúca odpoveď, že som nedodala správne materiály. Každý rok dodávam presne tie isté,“ skonštatovala.

Pani Jana však odpoveď k dispozícii nemá a na magistráte tvrdia, že tam vôbec nebola. „Mesto Košice, žiaľ, nemá žiadnu evidenciu ani dôkaz o tom, že pani Šimová svoju situáciu riešila už vo februári,“ informoval hovorca Košíc Dušan Tokarčík. Šimová pritom tvrdí, že na magistráte bola. Doklady však vyhodila.

Nesúlad medzi úradmi

Keďže pani Šimová roky komunikovala priamo s mestskou časťou Košice-Sídlisko KVP, rozhodla sa pomoc hľadať tam. Napokon opodstatnenosť parkovacieho miesta jej referent aj potvrdil.

„Tak mi z 23. mája 2023 priamo do pošty došlo, že to mám predĺžené na rok, ale ešte to závisí od magistrátu. Ja som upokojená šla do nemocnice aj s autom,“ povedala Šimová.

„Mestská časť poslala podklady doporučene 22. mája mestu Košice. Medzi tým, ako sme vydali súhlas, a tým, ako dokumenty dorazili na magistrát, respektíve, kým ich pracovníčka začala spracovávať, mesto pani Šimovej dopravnú značku odstránilo,“ informovala špecialistka pre marketing a PR z Miestneho úradu mestskej časti Sídlisko KVP Ivana Palaiová.

„Dnes všetky tieto žiadosti nahrávajú do elektronických systémov. Nechápem, prečo nemohla byť táto informácia hneď odoslaná MMK,“ podotkla komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Z nemocnice k nepríjemnostiam

Keďže mesto značku odstránilo, pani Jana po návrate z nemocnice musela riešiť nepríjemné komplikácie.

„Nemala som kde zaparkovať. Stalo sa mi, že bolo voľné miesto až pri kláštore. Tak som zaparkovala tam. Ale stretol ma jeden pán, opilec, zobral mi obidve barle a odhodil ich. So mnou tu budeš, vypijeme si, povedal. Ja som si len sadla na trávu, lebo som už nevedela stáť,“ opisovala nepríjemnú situáciu pani Jana.

Hoci sa s pomocou dobrých ľudí domov dostala, veľmi ju to rozrušilo. „Aj dopravná značka, aj všetky súvislosti, sú pre mňa maximálne dôležité. Ja ju naozaj potrebujem,“ hovorila pani Jana s plačom.

Opodstatnenosť parkovacieho miesta pred bytovým domom napokon rozhodnutím z júna 2023 potvrdil aj Magistrát mesta Košice. Pani Šimová si však opätovné osadenie značky musela zaplatiť. Poplatok 160 eur, na ktorý nemala peniaze, musela zaplatiť z úspor.

„Tým, že pani Šimová toto miesto svojho času využívala neoprávnene, tak mesto Košice na vlastné náklady muselo dať odstrániť túto značku. To znamená, keď dostala platné povolenie, tak na vlastné náklady si značku nechala späť namontovať,“ vysvetlil Tokarčík.

K zrezaniu došlo napriek tomu, že pani Jana mala povolenie z mestskej časti, a to preto, lebo ho používala neoprávnene. „Toto parkovacie miesto na jej meno skončilo 30. apríla 2022,“ vysvetlil Tokarčík

Komisárka: Zaslúžila si osobitný prístup

Napriek tomuto faktu komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím dlhodobo upozorňuje na fakt, že ľudia ako pani Jana si zaslúžia osobitný prístup.

„V takýchto prípadoch je tu veľmi dôvodné vnímať toho človeka ako zraniteľnú osobu a takýmto spôsobom pristupovať aj k plneniu jeho povinností,“ myslí si Stavrovská.

„Podľa našich informácii má pani Šimová asistentku. To znamená, že asistentka mohla prísť na magistrát a požiadať o predĺženie oprávnenia využívať toto parkovacie miesto,“ skonštatoval Tokarčík.

To, že by pani Jana mala osobnú asistentku, poprela. „My sme vychádzali, samozrejme, z jej lekárskeho posudku, kde má nárok na asistenta,“ dodal hovorca Košíc.

Nová legislatíva spôsobuje ďalšie problémy

Problémy pani Šimovej spôsobuje nová legislatíva. Tá priniesla zmeny, ktoré sú podľa ministerstva vnútra v súlade s európskymi normami.

„Modré značky v podstate nahradili zákazové značky a zmizli z nich aj označenia evidenčných čísiel. Zjednodušilo to parkovanie majiteľom vozidiel, keďže pri zmene vozidla, napríklad, keď mali auto z požičovne zo servisu, keď tam bola jedna ŠPZ, tak už nemohli používať to vyhradené parkovanie. Takto ho používať môžu,“ vysvetlil hovorca rezortu vnútra Matej Neumann.

Zatiaľ čo podľa zákonodarcov sa systém zjednodušil, tí, ktorých sa to týka, to vnímajú inak. „Keďže na danom parkovacom mieste nie je uvedené EČV, my vlastne ponúkame každému, kto je držiteľom parkovacieho preukazu, možnosť zaparkovať na tomto mieste,“ skonštatovala Stavrovská.

„V prípade, že na danom mieste parkuje vozidlo, ktoré nemá toto oprávnenie, tak treba kontaktovať obecnú políciu prípadne Policajný zbor SR,“ informoval Neumann. Pani Jana viackrát riešila prípad, kedy na jej mieste parkovalo iné vozidlo. Sťažovať sa ani spôsobovať problémy iným ľuďom však nechce.

„Namiesto toho, aby sme predchádzali tomu, aby to miesto niekto obsadil, tak musíme povedať, že pani, ktorá má schválené toto parkovacie miesto sa musí brániť, čo pre danú osobu je veľakrát veľmi vyčerpávajúce,“ dodala Stavrovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko