Na hlavný obsah

Budú aj rodičovské dôchodky, aj dve percentá pre mimovládky. Andrej Danko hovorí o prvom víťazstve SNS

Sociologička upozorňuje, že dôchodcovia nie sú najzraniteľnejšou skupinou.

Budú aj rodičovské dôchodky, aj dve percentá pre mimovládky. Andrej Danko hovorí o prvom víťazstve SNS
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Rodičovské dôchodky napokon v roku 2024 seniori dostanú. Zároveň sa, ako naznačil premiér Robert Fico (Smer-SD), zachovajú aj dve percentá pre mimovládne organizácie. Sociálna poisťovňa by mala dôchodcom vyplatiť rodičovské dôchodky jednorazovo, rovnako ako tento rok.

Zachovanie rodičovských dôchodkov potvrdil premiér v Sobotných dialógoch RTVS. „Môžem potvrdiť, že v roku 2024 bude vyplatený ľuďom plný 12. dôchodok, teda v tej kategórii v ktorej sa nachádza daný dôchodca a zároveň môžem potvrdiť, že zostáva zachovaný aj rodičovský dôchodok,“ vyhlásil premiér.

Podpredseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) považuje zachovanie rodičovského dôchodku za prvé víťazstvo Slovenskej národnej strany. Náš návrh je, aby bol vyplácaný jednorazovo budúci rok v septembri, aby to nedostávali rodičia sekano, aby boli jasnejšie pravidlá tak, aby sa rodičia, ktorí vychovali dieťa, k tej dávke dostali,“ vyjadril sa šéf národniarov.

Reportáž o rodičovských dôchodkoch pripravila pre Správy RTVS redaktorka RTVS Natália Krížová:

Predseda opozičného KDH Milan Majerský si myslí, že celoplošné sociálne riešenia nie sú zodpovedné.

Výhrady k dôchodku

„Všetky vyspelé krajiny vždy hovorili o adresnej pomoci, aby to nebola pomoc všetkým plošne a rovnako, ale aby tí najviac odkázaní dôchodcovia dostali viac-menej odkázaní menej a tí, čo možno sú najlepšie na tom, aby dostali iba niečo. Povedzme si rovno, máme z jeden a pol milióna dôchodcov 500-tisíc, ktorým po zaplatení služieb spojených s bývaním, nájmov a energií ostáva iba 50 centov na deň. Veď tým sa malo pomôcť omnoho viac,“ myslí si Majerský.

Bývalý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Karol Galek (SAS) sa pýta, ako chce vláda zároveň konsolidovať verejné financie a zároveň dotovať štedré sociálne opatrenia.

„Opäť sa budeme hýbať nejakou cestou zvyšovania daní? A kto na do doplatí, opäť to budú iba podnikatelia, opäť to budú iba ľudia. Do jedného vrecka budú musieť tí ľudia vkladať to sú tie dane a z druhého vrecka bude Róbert Fico následne vyťahovať a rozdávať,“ povedal Galek.

Sociologička Zuzana Kusá upozorňuje, že dôchodcovia nie sú najzraniteľnejšou sociálnou skupinou. „Deti vo veku do 18 rokov majú takmer trikrát vyššie riziko chudoby, aj finančnej chudoby, ako veková skupina nad 65 rokov. Čo je ale politicky celkom prevrátené, pretože za deti málokto hovorí vo verejnom živote,“ priblížila odborníčka.

Definitívnu podobu všetkých opatrení, ktoré vláda pripravuje, vrátane rodičovských dôchodkov, sa dozvieme budúci týždeň, keď bude predstavia štátny rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika