Na hlavný obsah

P. Pellegrini naznačil, že by mal problém s T. Gašparom ako riaditeľom SIS: Na jej čele nemôže byť človek, ktorý je vyšetrovaný

Odmietol, že sú na jeho mene v koalícii dohodnutí.

P. Pellegrini naznačil, že by mal problém s T. Gašparom ako riaditeľom SIS: Na jej čele nemôže byť človek, ktorý je vyšetrovaný
Podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS) a predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: koláž RTVS

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa v diskusnej relácii O 5 minút 12 vyjadril k špekuláciám, podľa ktorých by sa na čelo Slovenskej informačnej služby (SIS) mohol postaviť Tibor Gašpar (Smer-SD). Odmietol, že sú na jeho mene v koalícii dohodnutí.

„Nemyslím si, že na čelo SIS sa môže postaviť človek, ktorý je momentálne vyšetrovaný,“ vyhlásil predseda parlamentu v relácii, ktorá bola nahrávaná v piatok (1. 12.).

Dodal, že v prípade preukázania jeho neviny by mu už nič nebránilo. Gašpar momentálne čelí obvineniam v kauze Očistec, ktorá sa týka podozrení zo zneužívania polície na politické ciele  a v korupčnej kauze Ezechiel.

Premiér Robert Fico pritom v sobotu (2. 12.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že exprezident polície Gašpar by bol perfektným kandidátom na šéfa SIS. Gašpar podľa Roberta Fica robí „neoceniteľnú robotu“ v parlamente. 

Úrad špeciálnej prokuratúry

Podľa Pellegriniho treba s Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) spraviť poriadok. Líder opozičného hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka tvrdí, že koalícii ide o oslabenie špeciálnej prokuratúry. „Stalo sa, že vyšetrovala aj ľudí blízkych terajšej vláde. Je úplne jasné, že im špeciálna prokuratúra vadí. Ide im o to oslabiť inštitúciu, ktorá sa za posledné roky snažila riešiť korupciu na vysokých miestach,“ uviedol.

„Novely budú mať za cieľ, aby sa nikdy nezopakovalo to, čo tu fungovalo, že spravodlivosť prestala byť slepá a fungovala na základe politickej objednávky. Aby sa nikdy nemohlo stať, že Igor Matovič (hnutie Slovensko) ako premiér vydá pokyny na to, koho majú zavrieť a koho majú vyšetrovať. Toto má byť výsledok, aby sa nikdy nestalo to, že politici budú môcť ovplyvňovať spravodlivosť,“ reagoval Pellegrini.

Diskutujúci sa dotkli aj témy nového štátneho rozpočtu. „Nechcem kritizovať rozpočet vlády bez toho, aby som ho videl. Z prvých krokov vlády sa mi však zdá, že ide o improvizáciu,“ vyhlásil Šimečka. „Rieši sa všetko akoby za behu, bez toho, aby to bolo premyslené,“ dodal. Ako príklad uviedol diskusiu o rodičovskom dôchodku.

„Jediná oblasť, kde má vláda plán, je zabetónovať sa v bezpečnostných štruktúrach, urobiť čistky na ministerstve vnútra, znížiť si tresty za korupciu, oslabiť ÚŠP. Tam idú podľa jasného plánu,“ kritizoval vládu Šimečka.

Ceny plynu

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vyhlásil, že domácnosti by od januára mali za plyn zaplatiť približne o 94 percent viac ako v roku 2023. Ministerstvo hospodárstva však tvrdí, že k žiadnemu zvyšovaniu nepríde. Ak by ceny zostali na úrovni tohto roka, tak by to štát stálo asi miliardu eur.

„ÚRSO je tu na to, aby chránil obyvateľov tejto krajiny a jeho ekonomiku a nie biznisové záujmy tých, ktorí predávajú elektrinu a plyn a tučne si na tom zarábajú,“ skonštatoval Pellegrini. Naznačil, že podľa neho by mal predseda ÚRSO Andrej Juris zvážiť odstúpenie. Dodal, že Juris sa bude rozprávať s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD).

Šimečka zdôraznil, že ÚRSO je nezávislý orgán. „Nie je tu na to, aby robil politiku ktorejkoľvek strany,“ upozornil. Pýta sa, z čoho chce vláda zaplatiť nezmenené ceny plynu pre domácnosti.

Peniaze na prezidentskú kampaň?

„Od januára určite za plyn nezaplatia občania viac ako v tomto roku,“ ubezpečoval Pellegrini. „Seniori dostanú po 300 eur, budúci rok dostanú plnohodnotný trinásty dôchodok,“ vymenúval.

Dodal, že zároveň bude deficit verejných financií nižší ako tento rok. Na otázku, z čoho to chce vláda zaplatiť, odpovedal, že predstavia konsolidačný balíček, ktorý bude mať opatrenia aj na strane príjmov.

„Chcem garantovať, že tie opatrenia sa nedotknú bežného človeka. ale dotknú sa tých najbohatších a najziskovejších segmentov ekonomiky,“ zdôraznil.

„Ak sa nakoniec nerozhodnete kandidovať na prezidenta, tak to stiahnem, ale toto sú peniaze na vašu prezidentskú kampaň. Mali by ste si to zarátavať do nákladov na prezidentskú kampaň,“ vyhlásil v reakcii na avizované opatrenia vlády Šimečka. „To je trápne,“ reagoval Pellegrini.

Diskutujúci sa dotkli aj debaty o zmene volebného systému na Slovensku. Šimečka vyhlásil, že sa akademickej debate o tejto téme nebráni. „Jedno však viem isto, že ak chce volebný systém meniť Robert Fico, tak preto, lebo sa chce zabetónovať pri moci,“ povedal.

Pellegrini upozornil, že zmena volebného systému nikdy nebude aj bez súhlasu časti opozície, lebo na jej schválenie je potrebná ústavná väčšina.

Peter Pellegrini na záver uviedol, že vážne uvažuje o kandidatúra na post prezidenta. Prieskumy ho v boji o prezidentské kreslo favorizujú. „Aj tieto prieskumy ma presviedčajú o tom, že vážne o tom uvažujem. S dôverou ľudí sa nehazarduje. Ale musím to najskôr konzultovať v rámci strany, pretože stranu som budoval, aby prežila niekoľko volebných období,“ skonštatoval.

Definitívne rozhodnutie chce ohlásiť v polovici januára alebo na konci roka.

Reportáž o sociálnych opatreniach, o ktorých diskutovali Pellegrini a Šimečka, pripravila do Správ RTVS redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko