Na hlavný obsah

Drogérie či čerpacie stanice by chceli predávať lieky, obrátia sa na ministerstvo zdravotníctva

Musel by sa na to zmeniť zákon.

Drogérie či čerpacie stanice by chceli predávať lieky, obrátia sa na ministerstvo zdravotníctva
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obchodníci by chceli predávať voľnopredajné lieky aj v drogériách či na čerpacích staniciach. V súčasnosti to naša legislatíva neumožňuje. Chcú sa preto obrátiť na ministerstvo zdravotníctva. Tvrdia, že to zvýši dostupnosť a prispeje k lepším cenám.

Výdaj liekov reguluje legislatíva o zdravotnej starostlivosti. Ak by ich chceli predávať aj drogérie, potraviny či pumpy, musia mať na to napríklad špeciálne priestory a zamestnať osobu s farmaceutickým vzdelaním, ktorá za predaj právne zodpovedá.

„Pokiaľ nejaká drogéria má záujem zaobchádzať s liekmi, nech sa páči. Nikto im v tom nebráni,“ povedal predseda Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Rozšíreniu predaja liekov mimo lekárne sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Ľubomíra Hulinová:

Obchodníci považujú kritériá za prísne. „Na margo argumentu lekárnikov, je to naozaj veľmi zavádzajúce, pretože dnes môžu predávať cez internet tieto voľnopredajné lieky, kde nie je žiadna asistencia,“ skonštatoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„Aj pri online výdaji musia spĺňať kritériá. Pokiaľ ich nesplnia, tak sú na to zákonné procesy, ako túto lekáreň sankcionovať,“ vysvetlil Sukeľ.

Drogérie nechcú predávať len lieky

Najväčší záujem o predaj majú predovšetkým drogérie. Svoje portfólio by chceli rozšíriť nielen o voľnopredajné lieky, ale aj o kozmetiku, ktorá sa dnes viaže len na predaj v lekárňach.

„Ten monopol lekárnický, ktorý je na Slovensku, nazvime to od 1989, je už na čase pohnúť niekam inam. Keď sa pozriete na okolité štáty ako Česká republika či Chorvátsko, Maďarsko, tie voľnopredajné lieky sa predávajú dokonca aj na pumpách,“ skonštatoval konateľ siete DM Drogerie Markt na Slovensku Martin Podhradský.

Sukeľ hovorí o klamstve. „Iba sedem európskych krajín umožňuje výdaj takýchto liekov. Aj to nie všetkých, iba obmedzeného množstva. V konečnom dôsledku tam vždy musí byť aspoň minimálne vyškolená osoba,“ vysvetlil.

Obchodníci argumentujú, že rozšírením predaja by sa zlepšila dostupnosť liekov – najmä v regiónoch. „My si nemyslíme, že lekárne by nejako prišli o biznis,“ povedal Krajčovič.

Pobočky lekární v menších mestách by však podľa zdravotníckeho analytika mohli mať straty. „Keď sa pozrieme z čoho sa skladajú ich príjmy tak oni práve štandardne používajú voľnopredaj, aby si vybalansovali často aj stratové receptové lieky,“ podotkol zdravotnícky analytik Martin Smatana.

Aliancia obchodníkov žiada ministerstvo zdravotníctva o stretnutie. „Zmena miesta výdaja alebo uvoľnenia liekov, ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis pre maloobchodný ‚predaj‘, by si vyžadovala rozsiahlu zmenu legislatívy,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Podľa analytika treba byť v zmene legislatívy opatrný. „Lebo cieľom zdravotnej politiky je čo najviac minimalizovať spotrebu liekov. A my sme práve krajina, ktorá má pomerne veľkú spotrebu obzvlášť voľnopredajných liekov,“ dodal Smatana.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko