Na hlavný obsah

Emisné limity sa zmiernia, Únia sa dohodla na novom znení emisnej normy

Automobilky získajú viac času na prípravu.

Emisné limity sa zmiernia, Únia sa dohodla na novom znení emisnej normy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Krajiny Európskej únie a europoslanci sa v pondelok (18. 12.) zhodli na novej emisnej norme, oznámil Európsky parlament. Emisné limity pre osobné aj nákladné autá už nie sú také prísne ako v pôvodnom návrhu. Rovnako sa podarilo vyrokovať dlhší časový rámec zavedenia normy, automobilky teda budú mať viac času pripraviť sa na nové pravidlá.

Nariadenie úplne nanovo zavádza opatrenia na zníženie emisií z pneumatík a bŕzd a na zvýšenie životnosti batérií. Aby norma začala platiť, musia ju ešte schváliť ministri členských krajín a plénum Európskeho parlamentu, čo sa však považuje len za formalitu.

„Máme dohodu, ja som veľmi rád,“ povedal českým novinárom v Bruseli Alexander Vondra, spravodajca normy v Európskom parlamente.

„Zásadným spôsobom sme oklieštili pôvodný návrh Európskej komisie k Euro 7 tak, aby zostala zachovaná dostupnosť, najmä cenová, menších automobilov, vrátane nových áut so spaľovacími motormi ešte v ďalších rokoch. A aby to nedestabilizovalo automobilový priemysel. Teda, aby naozaj mal čas pripraviť sa na transformačné kroky,“ dodal Vondra.

Pri rokovaniach o norme sa podarilo dosiahnuť kompromis. V niektorých pozíciách ustúpila Rada EÚ, v iných zase Európsky parlament. Emisné limity výfukových plynov zostanú na úrovni, ktorú dnes obsahuje platná emisná norma Euro 6. A to vrátane limitov testovania, vyplýva z konečnej verzie predpisu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika