Na hlavný obsah

Energie nezdražejú ani internátom či detským domovom. Takto by mohol v budúcnosti vyzerať prechod k normálnym cenám

Schéma pomoci je rovnaká ako vlani.

Energie nezdražejú ani internátom či detským domovom. Takto by mohol v budúcnosti vyzerať prechod k normálnym cenám
Konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická Andrej Lednár hovoril o kompenzáciách cien energií. Foto: RTVS

Faktúry za plyn, teplo a elektrinu sa domácnostiam nebudú meniť. V schéme pomoci sú po novom aj detské domovy a internáty. Oznámila to ministerka hospodárstva Denisa Saková spolu s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (obaja Hlas-SD) na stredajšej (6. 12.) tlačovej konferencii.

Distribučné poplatky štát zastropuje na úrovni tohto roka aj pre podnikateľov. Zo štátneho rozpočtu na to pôjde 1,25 miliardy eur. Konateľ poradenskej spoločnosti Prvá energetická Andrej Lednár vysvetlil, že toto opatrenie znamená prenesenie kompenzačnej schémy z minulého roka do toho budúceho.

Čo znamená štátna pomoc s cenami energií pre odberateľov zisťoval v rozhovore v Aktuálne :24 s konateľom poradenskej spoločnosti Prvá energetická Andrejom Lednárom moderátor RTVS Marek Makara:

Po novom štát pomôže aj internátom a detským domovom. Lednár to označil za dobrý krok. „Ide o veľmi ohrozených odberateľov, tým pádom im to môže výrazne pomôcť,“ skonštatoval.

Niektoré európske krajiny už z výšky kompenzácií cien energií ubrali. Príkladom je Nemecko, kde štátne dotácie skončia na konci roka. Európska komisia dokonca štátom hovorí, aby s takýmito opatreniami skončili.

Čo po návrate k normálnym cenám

Návrat k normálnym cenám však v budúcnosti môže nastať. Lednár skonštatoval, že miera šoku a dosahu, aký to spôsobí, sa nedá odhadnúť. Vláda podľa neho k problému bude pristupovať postupným znižovaním štátnych dotácií.

„Sme svedkami toho, že ceny energií skutočne klesajú. Nepoviem, že na úroveň, na ktorú sme boli zvyknutí v minulosti. Ale už sa to dostáva do relatívne znesiteľných súm, ktoré ľudia vedia zaplatiť,“ uviedol konateľ Prvej energetickej.

Lednár vidí ideálne riešenie v cielenej pomoci, nie v plošnej. „Na druhej strane chápem, že bol relatívne krátky čas na to, aby sa to dalo implementovať. Z možností, ktoré tu boli, ide o jednoduchšiu cestu, ktorou sa vyhovie všetkým,“ podotkol.

Myslí si, že pri prijímaní takýchto opatrení by sa mohla vláda inšpirovať v susednom Česku, kde je pomoc „veľmi cielená“. Vzťahuje sa totiž len na ľudí, ktorí nemajú iné východisko, vďaka čomu je záťaž na štátny rozpočet nižšia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika