Na hlavný obsah

Eurokomisia varovala Slovensko pred rušením ÚŠP: Odkaz je jasný, hovorí analytik Geist

Do priebehu rušenia ani zasiahnuť nemôže.

Eurokomisia varovala Slovensko pred rušením ÚŠP: Odkaz je jasný, hovorí analytik Geist
Radovan Geist (vľavo) vysvetlil, čo znamená žiadosť eurokomisie k ÚŠP. Foto: SITA/Milan Illík, koláž RTVS

Európska komisia svojím vyjadrením k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry Vláde SR neprikazuje, aby ju nerušila. Ide skôr o upozornenie. Vysvetlil to analytik portálu EurActiv.sk Radovan Geist.

EÚ do priebehu schvaľovania zákona, ktorý vláda posunula do parlamentu, kde sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, zasiahnuť nemôže. Stanovisko však naznačuje, že situáciu sleduje.

„Odkaz je jasný. Európska komisia nehovorí, ako presne máme mať inštitúcie usporiadané. Ale hovorí, že takéto závažné zmeny by mali prejsť riadnym procesom, nie zrýchleným. O to viac, že fungovanie slovenskej špeciálnej prokuratúry a špecializovaného súdu bolo dávané ako príklad mnohým iným krajinám, ktorý príklad replikovali, napríklad Bulharsko,“ skonštatoval.

K zámeru vlády rušiť ÚŠP sa vyjadril v relácii Aktuálne :24 analytik portálu EurActiv.sk Radovan Geist. Rozprávala sa s ním moderátorka RTVS Barbora Bodáková:

Bulharsko napokon špeciálnu prokuratúru zrušilo, ako priblížil Geist, za podobných podmienok, ako k tomu dochádza na Slovensku. Najnovšia správa o fungovaní právneho štátu v Bulharsko po jej zrušení hovorí o prvých zmienkach poklesu efektivity v boji s korupciou.

„Zatiaľ proti Bulharsku nezasahuje. Zatiaľ je to iba správa, sleduje ten proces. Jedna z vecí, ktorú správa hovorí je, že je príliš skoro, aby to dokázali vyhodnotiť,“ vysvetlil analytik EurActiv.sk.

To, že špeciálna prokuratúra mala svoje problémy, priznáva aj Geist. Skonštatoval, že za predchádzajúceho vedenia ÚŠP bola efektivita vyšetrovania relatívne nízka. Napriek tomu slúžila ako dobrý príklad toho, ako bojovať s korupciou aj vtedy, keď môže byť politicky krytá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko