Na hlavný obsah

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevidí problém v zrušení špeciálnej prokuratúry

Legislatívny návrh považuje za "obsahovo komplexný a vykonateľný".

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevidí problém v zrušení špeciálnej prokuratúry
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Generálny prokurátor Maroš Žilinka nevidí problém so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). „Je výlučnou právomocou zákonodarcu, pre akú organizáciu prokuratúry SR sa rozhodne,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré vo štvrtok (7. 12.) poslala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

Návrh novely Trestného zákona, s ktorým prišiel kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), v stredu (6. 12.) schválila vláda. Zároveň odsúhlasila, aby sa legislatívna zmena prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Legislatívny návrh je podľa generálneho prokurátora Žilinku „obsahovo komplexný a vykonateľný“ a z vecného hľadiska je v súlade s ústavou.

„Prokuratúra je samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom. Pôsobia v nej prokurátori vo vzťahoch podriadenosti a nadriadenosti. Návrh noviel zákonov je plne v súlade s takto definovaným postavením prokuratúry,“ priblížil Žilinka.

Zároveň vo štvrtok rozhodol o zriadení pracovnej skupiny, členmi ktorej budú zástupcovia dotknutých organizačných zložiek a orgánov prokuratúry SR.

„Úlohou pracovnej skupiny bude príprava implementácie navrhovaných zmien z hľadiska organizačného, personálneho a materiálno – technického, vrátane prípravy súvisiacej vnútrorezortnej legislatívy,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko