Na hlavný obsah

Európska komisia varuje Slovensko pred rušením špeciálnej prokuratúry

Eurokomisia je pripravená na politické a technické diskusie so slovenskou vládou.

Európska komisia varuje Slovensko pred rušením špeciálnej prokuratúry
Premiér SR Robert Fico, minister spravodlivosti Boris Susko a minister obrany Robert Kaliňák. Foto: TASR/Martin Baumann

Európska komisia varovala Slovensko pred chystaným zrušením špeciálnej prokuratúry. Brusel tiež vyzval Slovenskú republiku, aby upustila od zmien trestného zákona v zrýchlenom konaní.

Z návrhu novely Trestného zákona, ktorý v stredu (6. 12.) schválila vláda, vyplýva, že Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, tak majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa legislatívna zmena prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda pri zmene argumentuje odstránením nesúladu v systéme prokuratúry a názorom expertov hodnotiacich aplikačnú prax.

„Široký rozsah zamýšľaných noviel a početné oblasti dotknutého práva EÚ si vyžadujú dôkladnú a solídnu analýzu,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré exekutíva EÚ zaslala do Bratislavy.

Eurokomisia v liste podpísanom eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou v utorok (5. 12.) požiadala ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (Smer-SD), aby slovenská vláda zatiaľ „nepokračovala v zamýšľaných novelách“ a najmä sa „neuchýlila k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni“.

Wigand spresnil, že eurokomisia je pripravená na ďalšie politické a technické diskusie so slovenskou vládou s cieľom podrobnejšie preskúmať tieto otázky, pričom zamýšľané zmeny a doplnenia zákona odporúča konzultovať aj s Benátskou komisiou Rady Európy.

Predstavitelia slovenskej vlády pred stredajším rozhodnutím naznačili, že tento krok dopredu konzultovali s eurokomisiou. Wigand potvrdil, že Reynders sa v tejto veci 27. novembra v Bruseli stretol s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), Suskom a ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ktorí informovali o pripravovaných novelách slovenskej legislatívy. Po tomto stretnutí vláda SR zaslala eurokomisii informáciu o pripravovaných reformách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko