Na hlavný obsah

Ťažké boje v Pásme Gazy: Izrael udrel aj na oblasť, kde sa množstvo Palestínčanov prišlo ukryť pred vojnou

Izrael má údajne informácie o lídroch Hamasu, ktorí sú v oblasti.

Ťažké boje v Pásme Gazy: Izrael udrel aj na oblasť, kde sa množstvo Palestínčanov prišlo ukryť pred vojnou
Izraelské ozbrojené vozidlá jazdia po okraji mesta Gaza. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Z Pásma Gazy hlásia ťažké boje, ktoré sa odohrali v noci na sobotu (2. 12.). Koncentrovali sa na oblasť miest Gaza na severe a Chán Júnis na juhu úzkeho pobrežného pásma, informoval o tom The Times of Israel. Agentúra Reuters s odvolaním sa na Damask uviedla, že Izrael zaútočil tiež na ciele v Sýrii.

Podľa izraelskej televízie Channel 12 sa na Chán Júnis pozornosť armády sústredí kvôli spravodajským informáciám, že by tu mohli byť niektorí z lídrov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré 7. októbra prekvapivo zaútočilo na Izrael, pričom zomrelo okolo 1200 ľudí.

Práve do oblasti Chán Júnisu však v posledných týždňoch aj pre opakované výzvy Izraela zamierilo veľké množstvo Palestínčanov, ktorí dúfali, že sa vďaka tomu vyhnú bojom, ktoré sa v prvej fáze konfliktu odohrávali predovšetkým na severe pásma.

V Gaze žije na území menším ako Praha 2,3 milióna Palestínčanov, z ktorých okolo dvoch tretín muselo opustiť svoje domovy. Vyše 15.000 ich prišlo o život.

Od piatkového obnovenia bojov po sedemdňovom prímerí zomrelo podľa činiteľov v Gaze 184 ľudí a ďalších najmenej 589 utrpelo zranenia.

Pri leteckom útoku na ciele v Sýrii sa podľa štátnej agentúry SANA Izrael zameral na prímestské oblasti Damasku. Hlásené sú zatiaľ len materiálne škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet