Na hlavný obsah

Izraelské letectvo v noci pokračovalo v úderoch na ďalšie ciele v palestínskom Pásme Gazy

Ide o ciele spojené s hnutím Hamas.

Izraelské letectvo v noci pokračovalo v úderoch na ďalšie ciele v palestínskom Pásme Gazy
Izraelskí vojaci kráčajú v oblasti pri hraniciach s pásmom Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelské letectvo v noci na nedeľu (3. 12.) pokračovalo v úderoch na tunely, veliteľské centrá, muničné sklady a ďalšie ciele v palestínskom Pásme Gazy, ktoré súvisia s tamojšími islamistickými skupinami na čele s hnutím Hamas.

Armáda tiež naďalej pomocou evakuačnej mapy nabáda civilné obyvateľstvo, aby sa vyhýbalo aktívnym bojovým zónam. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na vyjadrenie armády.

Izraelská armáda v rannej správe podľa ToI uviedla, že tiež jej námorníctvo ostreľovalo ciele spojené s Hamasom. A to vrátane vojenskej infraštruktúry, plavidiel, ktoré Hamas používa, a skladov zbraní. Popri tom tiež zlikvidovala „teroristickú bunku“ pomocou dronu navádzaného pozemnými jednotkami. Denník Haarec spresnil, že pri útoku dronu bolo zabitých sedem členov Hamasu.

Hamasom ovládané ministerstvo vnútra v Pásme Gazy v nedeľu uviedlo, že pri izraelskej razii v dome východne od Rafáhu v južnej časti pásma prišlo o život sedem Palestínčanov a niekoľko ďalších zranili.

Hovorca izraelskej armády vyzval v arabčine obyvateľov niektorých častí Chán Júnisu, mesta v južnej časti Pásma Gazy, aby sa presunuli do určených bezpečných zón. Na sieti X zverejnil aktualizovanú mapu vyznačujúcu rizikové sektory mesta s odporúčaným smerom evakuácie.

Prípravy na evakuáciu

S cieľom ochrániť civilistov armáda vytvorila už v piatok (1. 12.), keď sa skončilo týždňové prímerie medzi Izraelom a Hamásom, on-line mapu, ktorá rozdeľuje Pásmo Gazy na stovky malých očíslovaných parciel. Vyzvala obyvateľov, aby si zistili číslo svojej lokality pre prípad nevyhnutnej evakuácie.

Premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že Izrael koordinuje so Spojenými štátmi a medzinárodnými organizáciami vymedzenie bezpečných oblastí pre civilistov v Gaze, uviedla agentúra Reuters.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ ToI povedal, že Izrael v úzkej spolupráci so Spojenými štátmi a OSN zaviedol takzvaný „dekonfliktný mechanizmus“. Ten má zabrániť tomu, aby sa humanitárni pracovníci a civilisti v Gaze dostali do krížovej paľby v bojoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet