Na hlavný obsah

Minister Kaliňák avizuje zmeny. Hovorí o zneužívaní špeciálnej prokuratúry a úradu na ochranu oznamovateľov (rozhovor)

Minister obrany kritizoval Daniela Lipšica.

Minister Kaliňák avizuje zmeny. Hovorí o zneužívaní špeciálnej prokuratúry a úradu na ochranu oznamovateľov (rozhovor)
Robert Kaliňák Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zákon o Úrade na ochranu oznamovateľov bude vládna koalícia meniť takým spôsobom, aby nemohol byť zneužívaný. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to povedal v relácii RTVS Otvorene s Annou Vargovou. Podľa Kaliňáka sa v súčasnosti zneužíva aj špeciálna prokuratúra.

Kaliňák sa v RTVS vyjadril, že kedysi boli zákony formulované s dôverou k profesionalite právnikov, prokurátorov aj policajtov.

„To, akým spôsobom sa brutálne zneužila špeciálna prokuratúra, ako jeden v zásade neúspešný politik, ktorý sa roky priživoval na nejakom mene politickej strany alebo na nejakých iných politikoch, pretože sám nebol schopný sa prepracovať do parlamentu, tak samozrejme začal zneužívať trestný zákon, aby sa vysporiadal so všetkými svojimi politickými oponentmi spôsobom, že ľudia umierali,“ vyjadril sa minister, pričom odkazoval na špeciálneho prokurátora SR Daniela Lipšica.

Kaliňák tvrdí, že pri všetkých legislatívnych úpravách mu ide predovšetkým o to, aby nebolo možné v budúcnosti zneužívať zákon. „Nemáme tu ústavný súd na to, aby 30-krát upozornil špeciálnu prokuratúru, že porušuje ústavu a porušuje zákony,“ zdôraznil Kaliňák.

Na otázku, či sa chystá odvolávanie špeciálneho prokurátora Lipšica, Kaliňák odpovedal, že si myslí, že vláda pripraví také zákony, ktoré budú brániť opätovnému zneužitiu, a na druhej strane budú stále efektívne trestať tých, čo zákony porušujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko