Na hlavný obsah

Slovenskí operátori začali vypínať 3G sieť. Odborník vysvetlil, čo to znamená pre používateľov

Sieť 2G však zostáva zapnutá.

Slovenskí operátori začali vypínať 3G sieť. Odborník vysvetlil, čo to znamená pre používateľov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mobilní operátori postupne vypínajú 3G sieť a prechádzajú na modernejšie generácie sietí. Kým Telekom 3G sieť vypol už počas novembra, Orange tak plánuje urobiť na prelome rokov a O2 od januára 2024. Mobilní operátori o tom informujú na svojich internetových stránkach.

Sieť 3G bola prvou sieťou, ktorá dala používateľom do telefónov internet, priblížil odborník na IT Ján Tragel z portálu Živé.sk. Dovtedy ho využívali hlavne technologickí nadšenci, no bol veľmi pomalý. Niektorí ľudia však doteraz používajú telefóny, ktoré podporujú len 3G sieť a nie novšie generácie. Budú ich nahrádzať novšími modelmi.

„Pokiaľ 3G sieť operátor vypne, prestane ju podporovať, telefón sa už do nej, logicky, pripojiť nemôže. To ale neznamená, že sa nedokáže pripojiť do 2G siete, lebo všetky 3G telefóny, ktoré boli na Slovensku predávané, sa dokážu pripojiť aj do 2G siete. Základná komunikácia, to najdôležitejšie, hovory a textové správy, zostane zachovaná,“ vysvetlil.

Siete druhej generácie, takzvané 2G siete, totiž zostávajú zapnuté. Trangel vysvetlil, že 2G sieť je aktuálne najdôležitejšia.

„Zabezpečuje bežnú komunikáciu, teda telefonovanie a esemeskovanie vo všetkých bežných situáciách. Všetky bežne dostupné telefóny podporujú túto sieť. Pokiaľ napríklad niekto potrebuje zavolať záchranku, práve 2G sieť je poslednou možnou dostupnou sieťou, aby sa mu to podarilo,“ povedal.

Čo tvorí rozdiel medzi generáciami

Zásadnou zmenou medzi 2G a 3G boli internetové dáta. Medzi 3G a 4G išlo predovšetkým o rýchlosť internetu. „Videá, hudba, streamovanie, bežné funkcie, ktoré sa nám dnes tlačia do mobilov neustále, zrazu boli možné,“ opísal Tragel.

Piata generácia je podľa Tragela „aktuálnym výstrelkom“. Podporuje ešte rýchlejšie prenosové rýchlosti dát než 4G. Najdôležitejším je však pre mobilných operátorov. Vďaka 5G totiž môžu v rámci jedného vysielača obslúžiť viac zákazníkov.

Zrušené frekvencie 3G signálu pritom podľa Tragela nezostanú voľné. Podľa neho ich využijú na 5G, na Slovensku totiž fungovali na lukratívnych vysokých frekvenciách.

„Je to pre nich logický krok. Chcú to spraviť a čakali len na ten pravý okamih, kedy už nebudú mať vo svojej zákazníckej báze toľko používateľov, ktorí by to 3G vyžadovali a budú si ho môcť dovoliť vypnúť,“ dodal Tragel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko