Na hlavný obsah

Na Slovensko by mohli vstúpiť noví mobilní operátori. Štát pripravuje predaj licencií, ozýva sa aj kritika

Spotrebiteľom by to mohlo priniesť lepšie služby a nižšie ceny.

Na Slovensko by mohli vstúpiť noví mobilní operátori. Štát pripravuje predaj licencií, ozýva sa aj kritika
Na ilustračnej snímke telefonát. Foto: Unsplash

Na slovenský trh by mohli vstúpiť noví mobilní operátori. A s nimi zrejme aj nižšie ceny a kvalitnejšie služby. Štát v najbližších týždňoch pripravuje predaj licencií na poskytovanie telekomunikačných služieb. Pripravovaná aukcia čelí aj kritike.

Záujem o vstup na slovenský trh má podľa únie telekomunikačných firiem niekoľko ďalších hráčov. Pre spotrebiteľov by to mohlo priniesť kvalitnejšie služby aj nižšie ceny.

„Zatiaľ evidujeme dlhodobý záujem jedného operátora, respektíve jedného projektu, ktorý bude zároveň zabezpečovať služby ďalším virtuálnym operátorom a v priebehu verejnej diskusie a následne prvého kola verejných konzultácií sa práve vyjadrilo, že má záujem o takýto vstup na trh niekoľko ďalších subjektov. Ide o slovenských poskytovateľov internetových televíznych a telefónnych služieb,“ vysvetlil hovorca Telekomunikačnej únie SR Roman Vavro.

O nových mobilných operátoroch v reportáži informoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Ich príchod by mal umožniť pridelenie nových frekvencií, na ktorých budú vysielať. Súťaž o frekvencie sa uskutoční začiatkom októbra. Po tom, ako v minulosti proces prideľovania vysielacích pásiem kritizovali Jednota dôchodcov Slovenska a Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík, sa ku kritike pridali aj poslanci za SaS. Podľa nich hrozí, že v aukcii uspejú len traja operátori.

Kritické hlasy

„Ak to budú len traja existujúci hráči, tak konkurencia sa nezvýši, ceny sa neznížia a spotrebitelia budú dlhé roky platiť vyššie ceny za služby a za dáta,“ myslí si poslanec parlamentu Ján Oravec.

„Absentujú dostatočné rozvojové kritériá, zabúdajú na to, akým spôsobom je potrebné pokryť celú republiku a nie iba veľké mestá, rovnako tak tam nenájdete ani pokrytie železničných koridorov a diaľnic,“ zhrnula Odborná garantka Inštitútu pre výskum socioekonomických rizík Hana Továrková.

Rezort dopravy aj úrad pre reguláciu elektronických komunikácií s kritikou nesúhlasia a hovoria, že aukcia je dlhodobo pripravovaný proces. Do tvorby cien za telekomunikačné služby pritom nezasahujú.

„Keďže cena frekvencií je naozaj len zlomkom zo všetkých nákladov operátorov, špeciálne v porovnaní, napríklad s ich nákladmi na energie, tak sme presvedčení o tom, a aj skúsenosti z minulosti o tom aj hovoria, že práve cena frekvencií nemá prakticky žiadny vplyv na výslednú cenu služieb,“ zhodnotil Martin Petro, hovorca Ministerstva dopravy SR.

Podľa hovorkyne Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Adriany Volfovej „úrad nevie nič o konkrétnych dôvodoch na zvýšenie cien za telefonovanie, internet a už vôbec nie v dohľadnej dobe.“ Regulátor dodáva, že jeho záujmom je udržať na trhu všetkých štyroch operátorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko