Na hlavný obsah

Nad Taiwanskými vodami preletelo niekoľko vojenských lietadiel v sprievode vojnových lodí

Lietadla prekročili symbolickú strednú líniu.

Nad Taiwanskými vodami preletelo niekoľko vojenských lietadiel v sprievode vojnových lodí
Ilustračná snímka stíhačiek F-16. Foto: TASR/AP

Vláda na Taiwane v sobotu (23. 12.) oznámila novú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. Podľa ministerstva obrany sa nad okolitými vodami objavilo desať vojenských lietadiel, ktoré sprevádzali vojnové lode.

Manévre prichádzajú v čase kampane pred prezidentskými a parlamentnými voľbami na Taiwane – ostrove, ktorý vláda v Pekingu považuje za čínsku provinciu. Uviedla to agentúra Reuters.

Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že prítomnosť čínskych lietadiel zaznamenalo od 13:30 miestneho času (06:30 SEČ). Desať lietadiel vrátane stíhačiek podľa neho prekročilo symbolickú strednú líniu v Taiwanskom prielive alebo sa pohybovalo inde v blízkosti Taiwanu.

Čínske lietadlá porušujú hranicu

Na spoločných hliadkach sa podieľali aj lode, uvádza ministerstvo. Stredná línia v Taiwanskom prielive bola kedysi braná ako pomyselná bariéra medzi Čínou a Taiwanom, čínske lietadlá sa však teraz bežne dostávajú za ňu.

Stalo sa tak napríklad aj v septembri, keď taiwanská vláda evidovala za 24 hodín asi stovku čínskych vojenských lietadiel v okolí ostrova. Vzťahy s Pekingom sú jedným z hlavných motívov kampane pred voľbami, ktoré sa na Taiwane konajú 13. januára.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak vyhlási nezávislosť. Ostrov je však od roku 1949 de facto nezávislý a posledných viac ako 20 rokov má demokratické zriadenie.

Jeho súčasná vláda nároky Pekingu odmieta a trvá na tom, že jedine miestni obyvatelia môžu rozhodovať o svojej budúcnosti. Drvivá väčšina krajín sveta ale rešpektuje politiku jednej Číny a Taiwan ako samostatný štát neuznáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet