Na hlavný obsah

NAKA sprísňuje kontrolu svojich podriadených. Opozícia v tom vidí dôkaz zasahovania do vyšetrovania

Policajné vedenie tvrdí, že ide o štandardný postup.

NAKA sprísňuje kontrolu svojich podriadených. Opozícia v tom vidí dôkaz zasahovania do vyšetrovania
Ilustračná snímka - policajt NAKA v uniforme. Foto: Polícia SR, Facebook

Národná kriminálna agentúra (NAKA) sprísňuje kontrolu svojich podriadených. Opozícia v tom vidí dôkaz zasahovania vlády Roberta Fica (Smer-SD) do vyšetrovania.

Policajné vedenie, naopak, tvrdí, že ide o štandardný postup, ktorý funguje aj v iných krajinách a ktorým polícia postupovala aj v minulosti.

Dočasne poverený riaditeľ NAKA Milan Jonis vydal pokyn, že chce, aby ho o všetkých akciách vopred informovali. Ako prvý na to upozornil denník Sme. Exminister vnútra Roman Mikulec z hnutia Slovensko hovorí, že na to nemá oprávnenie.

Zmenám v NAKA sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tobiáš Petra:

„Chce, aby mu všetci operatívni pracovníci a vyšetrovatelia detailne písali čo a kedy idú urobiť a koho sa to bude týkať. Prečo? Lebo chce o tom informovať ďalších ľudí, aby mali počas víkendu čas rozhodovať, či tá akcia má alebo nemá prebehnúť?“ pýta sa Mikulec.

Tvrdí, že poverený riaditeľ elitných policajtov nerešpektuje trestný poriadok a zasahuje tak do práce vyšetrovateľov. Vedenie prezídia Policajného zboru to odmieta a označuje za bežný postup.

„Cieľom je dodržiavanie obsahových náležitostí, plánov a ich jednotnosť. Pričom je potrebné zdôrazniť, že neobsahujú ani mená podozrivých, ani obvinených, ani miesto výkonu domovej prehliadky či iné bližšie informácie. Je potrebné tiež zdôrazniť, že vedenie nemá prístup do vyšetrovacích spisov,“ priblížil hovorca Michal Slivka.

Opozícia trvá na tom, že cieľom týchto opatrení je snaha zamiesť dôkazy mediálne známych káuz ľudí blízkych Smeru-SD. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pre Rádiožurnál povedal, že zmeny nemajú nič spoločné so zasahovaním do žiadnych prípadov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál