Na hlavný obsah

Očakáva sa postupný útlm zdražovania. V budúcom roku by mohli klesnúť úroky na hypotékach

ECB naposledy výraznejšie znižovala úroky v minulom desaťročí.

Očakáva sa postupný útlm zdražovania. V budúcom roku by mohli klesnúť úroky na hypotékach
Európska centrálna banka. Foto: RTVS

Úroky na hypotékach by v budúcom roku mohli poklesnúť. Odborníci totiž očakávajú ďalší postupný útlm zdražovania a spomalenie ekonomiky eurozóny. To povedie Európsku centrálnu banku aj k prvému znižovaniu základných úrokových sadzieb. ECB naposledy výraznejšie znižovala úroky v minulom desaťročí.

Ľudia, ktorých v budúcom roku čaká refixácia úveru na bývanie, prípadne zvažujú kúpu nehnuteľnosti, by mohli získať výhodnejšie podmienky.

„Z hľadiska trhových úrokových sadzieb začne byť priestor preto aby prišlo aj k poklesu sadzieb na hypotekárnych úveroch,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Vývoj úrokových sadzieb – aj tých na slovenských hypotékach – má do značnej miery v rukách Európska centrálna banka. V uplynulých dvoch rokoch úroky prudko zvyšovala. Analytik vidí na finančných trhoch zmenu trendu.

Ekonomickým trendom sa v Správach RTVS venoval Vladimír Amrich:

„Keďže nemáme tu nejaké vysoké inflačné tlaky, to bude vytvárať priestor pre Európsku centrálnu banku, ale aj mnohé iné centrálne banky v Európe a vo svete aby takpovediac otočili kormidlo menovej politiky o 180 stupňov a začali so znižovaním úrokových sadzieb. Keď sa pozrieme špeciálne na eurozónu, vrchol inflácie bol dosiahnutý na jeseň 2022 a v priebehu celého roka 2023 tá inflácia klesala,“ pokračoval Pánis.

Jedna agentúra Slovensku rating znížila

Okrem krokov Európskej centrálnej banky bude mať na vývoj úrokov vplyv aj rating Slovenska. Jedna agentúra nám začiatkom decembra známku znížila. Pre investorov je to signál, že pri pôžičkách si od štátu majú pýtať vyšší úrok.

„Zvýšenie výnosov na slovenských štátnych dlhopisoch v konečnom dôsledku ovplyvní aj úverové produkty, pretože ich úročenie sa odvíja aj práve od úrovne výnosov na štátnych dlhopisoch,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

„Napriek škodoradosti niektorých opozičných poslancov, ktorí sa tešia, že nám Fitch znížil rating, musím povedať, že finančné trhy nereagujú zatiaľ. Môžem vám ukázať graf, tu je výnos 10-ročných dlhopisov kde teda sa dnes pohybujeme okolo 3,3 percenta a keď sme prebrali vládu tak to bolo 4,1 percenta. Vysielame signály finančným trhom hlavne tým, že hovoríme o konsolidácii,“ informoval minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

„Ak sa ma pýtate koľko bude platiť Slovensko za svoje dlhopisy emitované napríklad v druhej polovici budúceho roku, to by som vám zároveň musel odpovedať aké budú základné sadzby a na túto otázku vám neodpoviem. Pretože na ňu odpovedať ani nemôžem,“ uzavrel guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Finančné trhy očakávajú, že k prvému poklesu základných úrokových sadzieb v eurozóne príde už na jar. Analytik je o čosi opatrenejší a očakáva, že ECB s týmto krokom počká až do leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko