Na hlavný obsah

Opozičné protesty proti vláde pokračujú. Na námestia naprieč Slovenskom prišli tisíce ľudí

Najviac ľudí prišlo na protest v Bratislave.

Opozičné protesty proti vláde pokračujú. Na námestia naprieč Slovenskom prišli tisíce ľudí
Ľudia na opozičnom proteste proti vláde v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V jedenástich mestách Slovenska pokračujú opozičné protesty proti vládnemu zámeru zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Redaktori RTVS sú v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave.

V Bratislave sa zhromaždenie na námestí SNP začalo o 18.00 h. Zaplnili ho všetky vekové kategórie. Podľa odhadov sa bratislavskej demonštrácie zúčastnilo viac ako desaťtisíc ľudí. Svoj nesúhlas proti rušeniu ÚŠP vyjadrili svojou prítomnosťou, transparentmi aj skandovaním rôznych hesiel.

Situáciu na protestoch v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici sledovali redaktorky Veronika Čokinová, Katarína Zakuťanská a redaktor Peter Mútňan. Pozrite si záznam ich živých vstupov v Správach RTVS:

Na pódiu rečnili opoziční politici Branislav Gröhling (SaS), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) aj europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH). Svoju nespokojnosť však prišla vyjadriť aj preživšia holokaustu Eva Mosnáková. List rodičov zavraždeného novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prečítala herečka Henrieta Mičkovicová.

Banskobystrické protesty pokračovali na námestí Štefana Moysesa. Dav rozpustili okolo 19.00 h. V meste na strednom Slovensku protestovalo v utorok (19. 12.) zhruba 800 ľudí, čo je približne o polovicu viac v porovnaní s predošlým protestom.

Na pódiu sa vystriedalo osem rečníkov. Išlo o krajských predsedov a členov opozičných strán. Vystúpil ale aj europoslanec Michal Wiezik (PS). Ľudia rovnako skandovali rôzne heslá a používali aj transparenty. Protest v Banskej Bystrici sprevádzala pokojná atmosféra. Na dodržiavanie poriadku dorezali aj príslušníci policajného zboru.

Protesty sa opäť konali aj v Košiciach. V historickom centre druhého najväčšieho slovenského mesta sa zišlo asi dvetisíc ľudí. Zhromaždenie rozpustili asi desať minút pred 19.00 h. Protest bol o čosi hlasnejší ako ten predošlý, no stále pokojný.

Protivládne protesty v jedenástich mestách zorganizovali opozičné hnutia KDH, PS a SaS, teda bez hnutia Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko