Na hlavný obsah

Partizánske testuje unikátny autobus, do bežnej prevádzky sa tak skoro nedostane

Na Slovensku chýba výroba zeleného vodíka.

Partizánske testuje unikátny autobus, do bežnej prevádzky sa tak skoro nedostane
Elektro-vodíkový autobus. Foto: RTVS

V Partizánskom sa počas troch dni môžu ľudia zadarmo odviesť v hybridnom elektro-vodíkovom autobuse. Ide o skúšobnú prevádzku v zimnej mestskej premávke. Do bežnej prevádzky na Slovensku sa v najbližších mesiacoch takéto autobusy nedostanú. Zatiaľ u nás chýba výroba zeleného vodíka.

Vodič autobusov mestskej hromadnej dopravy Ivan Gembický vozí ľudí po Partizánskom 13 rokov. Teraz vymenil dieselový autobus za hybridný elektro-vodíkový. „Je trochu iný ako naftový, ktorý máme v mestskej doprave. Je pohodlný, má aj dobrý odpich. Za 15 minút mi povysvetľovali, čo a ako, zatiaľ mi to ide,“ povedal.

Jedna z priorít v rámci transformácie hornej Nitry je prejsť na ekologickú mestskú hromadnú dopravu v Partizánskom, v Prievidzi a v Handlovej.

Testovaniu elektro-vodíkového autobusu v Partizánskom sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

„Momentálne stojíme pred rozhodnutím, či budeme MHD budovať na princípe elektrických autobusov alebo na princípe elektrických a vodíkových autobusov. Do dvoch rokov by sa MHD mala modernizovať,“ priblížil primátor Partizánskeho Jozef Božik.

„Unikátnou technológiou je kompozitná karoséria, ktorá má extrémne nízku hmotnosť, nám zaručuje nízku spotrebu vodíka,“ vysvetlil Ján Čulík zo spoločnosti na výrobu ekologických autobusov.

„Dojazd má čisto na vodík 350-360 kilometrov. A sú tam baterky, s ktorými dokážeme na čistú elektriku prejsť dalších 100 km,“ dodal János Onódi z rovnakej firmy.

Na to, aby sme dosiahli naozaj ekologickú dopravu, potrebujeme zelený vodík. Ten sa zatiaľ na Slovensko dováža, čo nie je pre hromadnú dopravu rentabilné.

„Čiže ide o vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov, predovšetkým z vetra alebo zo slnka. A vieme, že na Slovensku zatiaľ tá výroba zeleného vodíka nefunguje,“ podotkol Jozef Badida z portálu Energie pre vás.

Podľa rezortu hospodárstva si štát dal za úlohu do septembra budúceho roku vytvoriť podmienky a nájsť finančné prostriedky práve na výrobu zeleného vodíka pre bezemisnú dopravu. Vhodný areál má napríklad Elektráreň Nováky, ktorá sa v budúcnosti plánuje zamerať na výrobu solárnej energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko