Na hlavný obsah

Počet palestínskych obetí vo vojne Izraela s Hamasom presiahol 20 000. Dve tretiny tvoria ženy a deti

Výsledkom vojny je vyše 80 percent vysídlených obyvateľov.

Počet palestínskych obetí vo vojne Izraela s Hamasom presiahol 20 000. Dve tretiny tvoria ženy a deti
Ilustračná snímka - Palestínčania stoja v rade na jedlo v Rafahu v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Počet palestínskych obetí, ktoré prišli o život počas vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, presiahol 20 000, uviedli predstavitelia palestínskeho rezortu zdravotníctva v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AP.

Nový počet obetí predstavuje takmer jedno percento predvojnovej populácie tejto pobrežnej palestínskej enklávy. Vojna medzi Izraelom a Hamasom, ktorá vypukla po bezprecedentnom útoku palestínskych militantov na juh Izraela, trvá už viac než desať týždňov a jej výsledkom je aj vyše 80 percent vysídlených obyvateľov.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze v piatok (22. 12.) uviedlo, že zdokumentovalo dovedna 20 057 úmrtí. Agentúra AP pripomína, že ministerstvo nerozlišuje medzi úmrtiami bojovníkov a civilistov. Už predtým však uviedlo, že zhruba dve tretiny mŕtvych tvoria ženy alebo deti.

Palestínski militanti na izraelskom území zabili 7. októbra približne 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. Ďalších zhruba 240 zavliekli do Pásma Gazy.

Izrael tvrdí, že počas vojenskej ofenzívy v Pásme Gazy, ktorou na tento útok reagoval, zabil približne sedemtisíc členov hnutia Hamas. Dôkazy k týmto tvrdeniam však doposiaľ nepredložil, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet