Na hlavný obsah

Robert Fico kritizuje obštrukcie v parlamente. Každá hodina navyše sa ráta, reaguje Igor Matovič

Fico verí, že sa napokon podarí schváliť štátny rozpočet.

Robert Fico kritizuje obštrukcie v parlamente. Každá hodina navyše sa ráta, reaguje Igor Matovič
Roman Mikulec za rečníckym pultom počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu. Vo štvrtkovom (21.12.) vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), reagujúc na dianie v Národnej rade SR. Tá aktuálne rokuje o návrhu štátneho rozpočtu.

Fico opozíciu obvinil, že prostredníctvom obštrukcií v parlamente chce dosiahnuť neschválenie štátneho rozpočtu. Upozornil, že by to malo vážne dôsledky na život bežných ľudí.

„V rozpočtovom provizóriu by nemohli platiť kompenzačné opatrenia v súvislosti s energiami, nebola by možná ani pomoc pri hypotékach. Rovnako by sa nemohli zrealizovať mnohé ďalšie opatrenia, ktoré sú naviazané na štátny rozpočet,“ upozornil premiér.

Prístup opozície v tomto prípade podľa neho nemá nič spoločné s klasickou politickou obštrukciou a štandardnou formou koalično-opozičného súboja. „Opozícia si zobrala občanov SR ako rukojemníkov pre dosiahnutie vlastných politických cieľov,“ vyhlásil predseda vlády.

Fico verí, že sa v Národnej rade SR podarí napokon dorokovať a schváliť štátny rozpočet, vyzval opozíciu, aby tomu prestala brániť. Zopakoval, že o Úrade špeciálnej prokuratúry a zmenách v Trestnom zákone sa i tak bude rokovať až v januári 2024. Súčasný postup opozície podľa neho len posilňuje v radoch koalície presvedčenie o nevyhnutnosti navrhovaných zmien.

Hnutie Slovensko o obštrukciách

Prioritou pre hnutie Slovensko je oddialiť rokovanie Národnej rady (NR) SR o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), preto jeho poslanci vystupujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu s niekoľkohodinovými vystúpeniami. Skonštatovali to jeho predstavitelia na tlačovej konferencii.

Líder hnutia Igor Matovič nechce, aby sa o zrušení ÚŠP rokovalo od 8. januára. Chce urobiť všetko pre to, aby sa to oddialilo o niekoľko mesiacov.

Do diskusie k rozpočtu sa prihlásilo 15 poslancov za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ. Na rad čakajú ešte 11 prihlásení písomne. Zatiaľ od stredy (20. 12.) večera vystúpili traja, ktorí mali viac ako päťhodinové príspevky vzhľadom na čítanie pozmeňujúcich návrhov. „Každá hodina navyše sa ráta,“ povedal Matovič.

Matovič odmieta, že ak sa neschváli rozpočet do konca roka, budú sa mať ľudia zle. „Bez najmenších problémov vie pokryť výdavky aj na dotácie cien energií aj na jeho nový výmysel s dotáciou hypoték,“ skonštatoval s tým, že rozpočtové provizórium sa netýka bežného života ľudí a neublížilo by im.

Fico podľa Matoviča straší provizóriom len preto, aby v januári prišiel do NR SR a predstavil návrh, ako „demontovať“ právny štát. „Ide mu o to, aby čím skôr začal s atentátom na spravodlivosť, myslí si, že to bude 8. januára. A hnutie Slovensko to chce oddialiť,“ dodal.

Reagovali PS, SaS aj KDH

Na slová Roberta Fica reagoval predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Uviedol, že poslanci NR SR z hnutia Progresívne Slovensko (PS) budú o štátnom rozpočte diskutovať odborne, vecne a kriticky.

Podobne sa vyjadrila aj strana SaS. Jej poslanci chcú v diskusii k návrhu štátneho rozpočtu vystupovať len odborne a bez umelého predlžovania rozpravy, uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Pokiaľ ide o aktuálne prejednávaný rozpočet, poslanci a poslankyne PS k nemu budú diskutovať odborne, vecne a tvrdo kriticky. A rovnako sme pripravení bojovať aj proti mafiánskemu balíčku,“ uviedol Šimečka.

Reagoval aj na vyjadrenie premiéra o tom, že k novele Trestného zákona a návrhu na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry sa bude rokovať až 8. alebo 9. januára. Šimečka to vníma ako uznanie prehry, keďže pôvodne chcela vláda návrh prerokovať ešte pred Vianocami.

„Naši poslanci prednášajú v rámci časového limitu rozumné, logické a vecné pripomienky. Vo faktických poznámkach nechceme odchádzať od témy,“ reagoval na Ficove vyhlásenie predseda KDH Milan Majerský.

Myslí si preto, že premiérove slová patrili inej strane, ktorá obštruuje. Na otázku, či budú presviedčať lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, aby s naťahovaním diskusie prestal, odpovedal, že takáto možnosť neexistuje.

Čo sa týka Úradu špeciálnej prokuratúry, Majerský deklaroval snahu urobiť všetko pre jeho zachovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko