Na hlavný obsah

Robert Fico kritizoval študenta práva Janigu, ten na premiéra reagoval na brífingu

Začala to otvoreným listom dekanovi E. Burdovi.

Robert Fico kritizoval študenta práva Janigu, ten na premiéra reagoval na brífingu
Premiér Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Martin Baumann

Študentská rada vysokých škôl zvolala brífing, na ktorom študenti reagovali na vyjadrenie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Premiér predtým verejne skritizoval študenta Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Mareka Janigu.

Janiga spolu s ďalšími študentmi vyzval dekana univerzity Eduarda Burdu na odbornú diskusiu o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Na spor sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Škutová:

Janiga v reakcii na Fica vo štvrtok (21. 12.) zopakoval, že mu ide hlavne o faktickú diskusiu. Tiež zdôraznil, že sa nechce zapájať do politiky.

Slovný útok predsedu vlády

Robert Fico predtým na svojom profile na sociálnej sieti kritizoval študenta Právnickej fakulty Univerzity Komenského. „Ako študent práva som bol tiež múdry ako gate Šalamúna. Ale vedel som, kde je moje miesto,“ napísal. O študentovi Janigovi hovoril ako o nepodstatnom. Uviedol, že médiá ťahajú Slovensko do pekla.

Predseda vlády tým reagoval na článok Denníka N so študentom Janigom, ktorý spolu s ďalšími študentami vyzýval v otvorenom liste na diskusiu o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Pozrite si zostrih brífingu Študentskej rady vysokých škôl z relácie RTVS Aktuálne :24:

Vyjadrenia dekana Burdu

Študenti reagovali na vyjadrenia ich dekana Burdu, ktorý sa vyjadril, že existencia ÚŠP je potenciálnym kriminogénnym faktorom. Povedal tiež, že v rámci ÚŠP môže pôsobiť „zločinecká skupina a je potrebné to preveriť“. Prokurátori sa voči tomuto vyjadreniu ohradili.

Študenti v otvorenom liste nespochybňovali odborné znalosti a skúsenosti dekana. Vyzvali ho však na diskusiu. „Veríme, že rozhodnutie vyjadriť verejnú kritiku aj v politicky citlivých otázkach bolo prijaté na základe relevantných odborných faktov, berúc do úvahy zložitosť celej situácie,“ napísali študenti v otvorenom liste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko