Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala zákon o štátnom rozpočte, zvažuje však podnet na Ústavný súd

Slovensko nezačne nový rok v rozpočtovom provizóriu.

Prezidentka podpísala zákon o štátnom rozpočte, zvažuje však podnet na Ústavný súd
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (29. 12.) podpísala štyri zákony. Je medzi nimi aj tzv. konsolidačný balíček, ako aj zákon o štátnom rozpočte, ktorý poslanci NR SR schválili tesne pred vianočnými sviatkami. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Rok 2024 teda Slovenská republika nezačne v rozpočtovom provizóriu. Z hmotnoprávnych aj procesných dôvodov však prezidentka zvažuje podanie zákona o štátnom rozpočte na Ústavný súd SR.

Prezidentka prijala štyri zákony. V reportáži v Správach RTVS sa tomu venovala redaktorka Katarína Wildová:

Prezidentská kancelária podotkla, že aj podľa stanoviska Rady pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla neistota ohľadom schváleného rozpočtu. A to v súlade s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti.

„Otázka, či proces prijímania štátneho rozpočtu môže byť hocijaký alebo musí spĺňať určité legislatívne parametre, ale najmä otázka, či rozpočtová zodpovednosť v ústave má byť rešpektovaná a reálne vynútiteľná voči vláde a parlamentu pri tvorbe rozpočtu, sú otázky, ktoré svojim významom ďaleko presahujú štátny rozpočet na jeden konkrétny rok a je dôležité poznať na ne odpovede bez ohľadu na súčasný politický kontext,“ napísala prezidentská kancelária.

Peniaze sa míňajú aj na nesystémové opatrenia

Podľa prezidentky Slovensko dlho žije v ére, keď sa verejné zdroje v obrovských objemoch míňajú aj na nesystémové plošné opatrenia. „Konsolidačné úsilie sa považuje za nutné zlo a dlhodobá udržateľnosť financií sa kontinuálne zhoršuje,“ uviedla.

Prezidentka pripomenula, že verejné financie by zostali v pásme vysokého rizika dlhodobej udržateľnosti aj v prípade splnenia všetkých rozpočtových cieľov novej vlády do roku 2026.

Stanovisko Ústavného súdu by tak podľa nej mohlo byť dôležitou správou nielen pre túto a ďalšie vlády, ale hlavne pre budúce generácie, ktoré bez zásadnej zmeny prístupu k dlhodobej udržateľnosti takmer isto vyprevádzame na grécku cestu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko