Na hlavný obsah

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v Bosne a Hercegovine stretla s príslušníkmi Ozbrojených síl SR

Ide o tradičnú predvianočnú návštevu.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v Bosne a Hercegovine stretla s príslušníkmi Ozbrojených síl SR
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila Bosnu a Hercegovinu. Foto: TASR/Katarína Bačová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok (14. 12.) navštívila spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine.

Spoločne s nimi tam pricestovali aj rodinní príslušníci vojakov. Hlava štátu zároveň absolvovala v Sarajeve politické rokovania s vedením krajiny. Témou bola bilaterálna spolupráca i európska integrácia.

Hlavným účelom predvianočnej cesty za slovenskými vojakmi bolo podľa prezidentky poďakovať sa. „Som hrdá na ich profesionalitu, na službu, ktorú tu vykonávajú, pretože tento región je z hľadiska stability a bezpečia pomerne krehký,“ skonštatovala.

Profesionalitu a výsledky slovenskej misie ocenil aj minister obrany. „Sme serióznym partnerom, ktorý je vysoko hodnotený,“ vyhlásil.

„Slovensko dlhodobo podporuje európske ašpirácie Bosny a Hercegoviny do EÚ, ale hlavne takmer 80 percent občanov krajiny chce byť súčasťou Európskej únie, a toto má zmysel práve pre posilnenie stability v tomto regióne,“ dodala Čaputová.

Prezidentka rokovala počas dňa s členmi predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željkou Cvijanovičovou a Denisom Bečirovičom. Stretla sa aj so starostkou Sarajeva Benjaminou Karičovou.

Vojakom priviezli ústavní činitelia aj vianočné darčeky. Ako však obaja poznamenali, tým najväčším je návšteva ich blízkych v predvianočnom období.

V Bosne a Hercegovine aktuálne pôsobí 52 slovenských vojakov. Slovensko je súčasťou operácie EUFOR Althea od jej vzniku v roku 2004.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko