Na hlavný obsah

Rieky po celom Česku sú rozvodnené, na veľkú vodu sa pripravuje aj Praha

Pre 21 miest platí najvyšší, tretí stupeň povodňovej aktivity.

Rieky po celom Česku sú rozvodnené, na veľkú vodu sa pripravuje aj Praha
V Česku platí výstraha pred povodňami, pripravuje sa na ne aj Praha. Foto: RTVS

Rieky a potoky v celom Česku od Chebu až po Beskydy boli k pondelkovej polnoci rozvodnené a tamojší hydrometeorologický ústav zaznamenal dovedna 21 miest s najvyšším, tretím stupňom povodňovej aktivity, predovšetkým na tokoch riek Labe a Sázava, informuje TASR podľa servera spravodajskej televízie ČT24.

Hladiny riek v krajine sa zdvihli jednak v dôsledku silných predvianočných dažďových i snehových zrážok, ale aj v dôsledku výrazného oteplenia, ktoré prišlo na Štedrý večer. Vydaná je výstraha pred povodňami, ktorá pre väčšinu krajiny platí až do odvolania.

Na možnú veľkú vodu sa začala pripravovať aj metropola Praha – napriek tomu, že Vltava doposiaľ zostávala mierne pod hranicou povodňovej aktivity, pripomína server. Mesto ale očakáva veľkú vodu zo Sázavy a už v pondelok v ranných hodinách podniklo prípravné aktivity.

Do pondelkového poludnia platila v Česku aj výstraha pred silným vetrom. Ten vyvracal stromy, čo spôsobovalo nové poruchy na elektrickom vedení. Na Sněžke dosahoval vietor rýchlosť orkánu, píše ČT24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet