Na hlavný obsah

So zvyšovaním platov učiteľov v budúcom roku rozpočet nepočíta. Motiváciou majú byť špeciálne príplatky

V budúcom roku pôjdu do škôl stovky miliónov eur.

So zvyšovaním platov učiteľov v budúcom roku rozpočet nepočíta. Motiváciou majú byť špeciálne príplatky
Ilustračná snímka z triedy. Foto: RTVS

Návrh štátneho rozpočtu nepočíta s valorizáciou platov zamestnancov škôl na budúci rok. Učiteľov chce štát prilákať do regiónov, kde chýbajú, cez regionálne príplatky. Keďže v budúcom roku končí aj platnosť kolektívnej zmluvy, školskí odborári budú od septembra žiadať dvojciferné zvýšenie platov.

V budúcom roku pôjdu do škôl stovky miliónov eur, návrh rozpočtu pre školstvo je jeden z najštedrejších. No nemyslí na platy pedagógov.

„Rozpočet na rok 2024 je národná tragédia. Opäť tam chýba investícia do aktéra vzdelávania – učiteľa. K tomu sa prepadávame v platoch, nachádzame sa na chvoste Európskej únie,“ povedal prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. „Myslím si, že budúci rok zažijeme opäť štrajky v uliciach,“ uviedol bývalý minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Vláda zmrazenie platov učiteľov a iných zamestnancov verejnej a štátnej správy vysvetľuje ako šetrenie. „Žiaľ, tie platy učiteľov a učiteliek sú aj vzhľadom na infláciu nízke. Nejaké zvyšovanie aj v budúcom roku by bolo potrebné,“ priblížil analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

Téme rozpočtu pre oblasť školstva sa v reportáži vo večerných Správach RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Odborári bojujú o vyššie platy

Kolektívna zmluva, na základe ktorej tento rok dvakrát zvýšili platy zamestnancov vo verejnej sfére, končí v lete. O vyššie platy preto odborári zabojujú zas. „Náš návrh určite bude dvojmiestne percentuálne číslo,“ povedal predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Pavel Ondek.

„Takto sa bude stále politizovať a vyjednávať namiesto toho, aby sa tie mzdy stabilizovali,“ uviedol exminister školstva Ján Horecký (KDH).

S nedostatkom pedagógov máme už teraz problém, a to najmä v Bratislavskom kraji. Do dôchodku navyše ročne odíde asi tritisíc učiteľov. „Na najbližšie roky nám bude chýbať 1 200 až 2 500 učiteľov,“ priblížila vedúca analytického Inštitútu vzdelávacej politiky Zuzana Baranovičová.

Regionálne príspevky

Vláda chce riešiť problém s nedostatkom učiteľov v regiónoch cez regionálne príspevky. Učiteľ v Bratislave by dostal vyšší príspevok ako v Košiciach. Vláda na to vyčlenila 60 miliónov eur. „Každý z učiteľov nebude mať automaticky príplatok. Bude to na školách, ako tie peniaze použije,“ vysvetlil analytik Rehúš.

„Niekde majú ľudia iné náklady na život, tak budeme hľadať príplatky. Napríklad v príspevku na bývanie,“ priblížil minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Niektorí odborníci hovoria o diskriminácii. Analytik si myslí opak. „Je to prirodzené na trhu práce. V regiónoch, kde sú vyššie náklady, kde je väčšia konkurencia na trhu práce, tak aj zarábajú zamestnanci viac,“ povedal analytik INESS pre oblasť školstva Róbert Chovanculiak.

Priemerná mzda učiteľa na budúci rok bude podľa analytika približne na úrovni 1 800 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika