Na hlavný obsah

Úradníkom, inšpektorom či učiteľom chce vláda zmraziť platy, zároveň plánuje navýšiť ich počty

Analytik hovorí o rozporuplnosti krokov vlády.

Úradníkom, inšpektorom či učiteľom chce vláda zmraziť platy, zároveň plánuje navýšiť ich počty
Ilustračná snímka pracujúcich úradníčok. Foto: RTVS

Vláda chce na budúci rok zmraziť platy zamestnancom štátnej a verejnej správy. Navrhuje to v rámci šetrenia verejných financií. Týka sa to napríklad úradníkov, učiteľov, či inšpektorov.

Paradoxom je, že konsolidačný plán počíta s navýšením počtu týchto zamestnancov o tisícky ľudí. Podľa odborníkov sú opatrenia rozporuplné.

Po dvojročnej pandemickej prestávke sa platy zamestnancov vo verejnej správe v tomto roku valorizovali dvakrát. Analytik hovorí, že kým v roku 2022 na ne zo štátnej kasy išlo takmer 12 miliárd eur, v roku 2024 to bude až 14 miliárd.

„Tí, ktorí tam odrobili veľa rokov, v samospráve, na ministerstvách, v rozpočtoch príspevkových organizáciách berú veľmi veľa peňazí a je potrebné povedať, že priemerné platy vo verejnej správe sú vyššie ako v súkromnej sfére,“ prezradil dátový analytik Ivan Bošňák.

O zmrazovaní platov zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Vláda budúcoročnú valorizáciu plánuje stopnúť. „Na tomto vieme ušetriť asi 55,7 milióna eur. Opäť je to zmenšovanie štátu,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický.

Odborárom sa zmrazenie platov nepáči. Na budúci rok chcú iniciovať kolektívne vyjednávanie. „A určite budeme požadovať aj valorizáciu platov štátnych a verejných zamestnancov,“ uviedla prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Ušetriť peniaze sa podľa analytika dá len auditom v štátnej správe. Ten by odhalil, ktorí zamestnanci sú neefektívni. Súhlasia s ním aj zamestnávatelia.

„Treba spraviť audit inštitúcií. Ktoré sú alebo nie sú potrebné, ktoré vykonávajú činnosť duplicitne a potom z toho môže vypadnúť návrh,“ navrhol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka.

Vláda však naopak hovorí o prijímaní 12 a pol tisíca nových zamestnancov do verejnej správy. Najviac, 8 a pol tisíc pozícií, by malo vzniknúť v školstve. Novela zákona o výchove a vzdelávaní počíta s novými asistentmi učiteľa či sociálnymi pracovníkmi. Pavlovi Ondekovi sa zdajú čísla privysoké. Mnohí už na školách pracujú a sú platení z eurofondov.

Európske projekty končia

Podľa Ondeka pracuje v rámci podporných tímov okolo 7 000 až necelých 8 000 zamestnancov v školstve. Približne tri a pol tisíc z nich je platených cez štátny rozpočet a ostatní cez projekt v rámci európskej únie.

„Čiže nebude treba zrejme prijímať ďalších zamestnancov, iba zrealizovať tých, ktorí sú platení v rámci zdrojov európskej únie, aby prešli do rozpočtu štátu,“ dodáva Ondek.

„Európske projekty však končia, a preto bude zrejme potrebné platiť asistentov učiteľov zo štátneho rozpočtu. Ďalší zamestnanci pribudnú v rozpočtových organizáciách, či ústredných orgánoch štátnej správy,“ tvrdí predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavol Ondek.

„Najímanie akýchkoľvek ďalších verejných pracovníkov, ktorí majú pracovať v administratíve, je pri stave našich verejných financií šialený nápad,“ povedal analytik Ivan Bosňák.

Konfederácia odborových zväzov s týmito tvrdeniami nesúhlasí. „Pretože máme oblasti, ako sú sociálne služby, ako je bezpečnosť, vnútro, vzdelávanie, kde práve zamestnanci a zamestnankyne chýbajú,“ ozrejmila Monika Uhlerová.

Vláda chce dať ministrom aj možnosť rozhodnúť sa. Buď budú šetriť na ľuďoch, alebo na prevádzkových nákladoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko