Na hlavný obsah

Školská práca, predpoveď počasia či recepty, to všetko ponúka ChatGPT. Systém prináša aj nový druh problémov

Nadšenie zo systému nezdieľajú všetci.

Školská práca, predpoveď počasia či recepty, to všetko ponúka ChatGPT. Systém prináša aj nový druh problémov
Na snímke logo spoločnosti OpenAI. Foto: TASR/AP

Systém založený na umelej inteligencii dokáže na základe spracovania veľkého množstva dát vytvoriť originálne výstupy. Stačí, aby používateľ zadal konkrétnu požiadavku. ChatGPT spustili 30. novembra 2022 a rýchlo sa stal obľúbeným nástrojom používateľov po celom svete.

Báseň, odporučenie dobrého filmu, predpoveď počasia, či recept na chutné jedlo. Toto všetko dokáže za niekoľko sekúnd vytvoriť ChatGPT.

Niet preto divu, že sa stal obľúbeným spoločníkom mnohých. Podľa odhadov týždenne aspoň raz využije služby četbotu spoločnosti OpenAI približne 100 miliónov ľudí.

Na výhody a nástrahy systému ChatGPT sa pozrel redaktor Dávid Hrnko v Správach RTVS:

„S novými technológiami ľudia robia úžasné veci. Technológie zlepšujú kvalitu života nás všetkých – a to takým spôsobom, ktorý je ťažké si dnes vôbec predstaviť. Domnievam sa, že keď náš četbot prenikne do všetkých produktov a služieb, ktoré ľudia využívajú, pomôže to zvýšiť kreatívny potenciál celého ľudstva,“ povedal v apríli 2023 vtedajší výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI Sam Altman.

Nadšenie bývalého riaditeľa OpenAI však nezdieľajú všetci. ChatGPT na jar na niekoľko týždňov zablokovali v Taliansku.

Tamojší úrad na ochranu osobných údajov si totiž nebol istý, akým spôsobom četbot narába s dátami používateľov a podmienil jeho používanie možnosťou vypnutia niektorých funkcií.

OpenAI nakoniec požiadavkám Ríma vyhovela a ChatGPT bol opäť uvedený do prevádzky. Vrásky na čele četbot spôsobuje aj učiteľom. Dokáže totiž napísať ľubovoľnú písomnú prácu, ktorú je takmer nemožné odhaliť.

„Tento program napíše všetko za vás. Som si istý, že veľa študentov využíva četboty na dobré účely, ale niekedy to aj zneužijú. Napríklad na našej univerzite študenti odovzdali veľa magisterských prác, ktoré napísala umelá inteligencia,“ upozornil v apríli dekan Fakulty prírodných vied na Islandskej univerzite Sigurdur Magnus Gardarsson.

Nemá preferencie

Hoci četbot pôsobí ako živá bytosť, pri otázkach na subjektívne pocity sa odvoláva na to, že ako umelá inteligencia nemá žiadne preferencie. Tiež uznáva, že niektoré jeho informácie môžu byť neaktuálne. Apeluje tak na používateľov, aby si jeho výstupy overovali. A čo si myslí o tom, či je pre ľudstvo nebezpečný?

„Moje použitie závisí od tých, ktorí ma vytvorili a využívajú. Dôležité je, aby ľudia, ktorí pracujú s umelou inteligenciou, uplatňovali etické a bezpečnostné normy, aby minimalizovali potenciálne riziká,“ odpovedal nám ChatGPT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet