Na hlavný obsah

Únia Rómov podala trestné oznámenie pre 500-eurový príspevok za účasť vo voľbách, ktorý sľubovalo hnutie OĽANO

Rómsky splnomocnenec je za prešetrenie podozrení.

Únia Rómov podala trestné oznámenie pre 500-eurový príspevok za účasť vo voľbách, ktorý sľubovalo hnutie OĽANO
Snímka z volebnej noci hnutia OĽANO. Foto: SITA/Jakub Julény

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško je za to, aby orgány činné v trestnom konaní (OČTK) spravodlivo prešetrili podozrenia v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách. Informovala o tom Dominika Gažiová z úradu splnomocnenca.

Uviedol to v reakcii na občianske združenie Únia Rómov na Slovensku, ktoré v tejto súvislosti vo štvrtok (14. 12.) podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre.

Hnutie vo voľbách zneužilo Rómov

Daško vníma citlivo vyhlásenia únie, že politické hnutie Slovensko hrubo a vedome oklamalo a zneužilo chudobných Rómov v parlamentných voľbách. A to najmä jeho predstavitelia Igor Matovič, Peter Pollák a Peter Pollák mladší.

Súhlasí s ňou, že je mimoriadne podozrivé, keď jedna politická strana – „Matovičovo OĽANO“, získala vo voľbách v mnohých rómskych osadách vyše 80 až 90 percent hlasov.

„Mohlo ísť skutočne o zneužitie ťažkej životnej a sociálnej situácie rómskej komunity niektorými osobami. Som za to, aby orgány činné v trestnom konaní tieto podozrenia spravodlivo prešetrili, pretože inak nám vo verejnosti stále bude visieť možnosť manipulácie volebného procesu v roku 2023 v rómskych osadách,“ uviedol.

Dodal, že ako splnomocnenec do procesov nebude nijako zasahovať, ale bude nápomocný kompetentným orgánom. Všetky informácie zároveň poskytne aj kompetentným orgánom Európskej komisie a Európskeho parlamentu.

Trestné oznámenie

Občianske združenie Únia Rómov na Slovensku podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách.

Zároveň vyzvalo Igora Matoviča (hnutie Slovensko), aby dodržal sľub voči Rómom, ktorí boli podľa predsedu únie Františka Tanka oklamaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko