Na hlavný obsah

USA a Fínsko podpísali dohodu o obrannej spolupráci. Americká vláda rokuje aj s Dánskom

Podobné dohody s USA má drvivá väčšina členských krajín NATO.

USA a Fínsko podpísali dohodu o obrannej spolupráci. Americká vláda rokuje aj s Dánskom
Na snímke zľava Elina Valtonenová, Antti Häkkänen a Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Fínska v pondelok (18. 12.) večer podpísali dohodu o obrannej spolupráci oboch krajín, ktorá posilňuje väzby medzi ich armádami osem mesiacov po vstupe Fínska do NATO. 

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken pri podpisovom ceremoniáli oznámil, že do konca týždňa budú takto uzavreté aj rokovania s Dánskom.

Nová dohoda s Fínskom sa týka okrem iného spoločných vojenských cvičení alebo zosúlaďovania vybavenia oboch armád, uviedla agentúra AFP.

Podľa fínskeho ministra zahraničia Anttiho Häkkänena dáva severskej krajine „silnú sadu nástrojov“ pre spoločné kroky na podporu plánov Severoatlantickej aliancie.

Podobné dohody s USA má drvivá väčšina členských krajín NATO. Pred necelými dvoma týždňami uzavrel Washington dohodu so Švédskom, ktorá umožní USA prístup na všetky vojenské základne v tejto krajine.

Švédsko sa rovnako ako Fínsko vo svetle vlaňajšej ruskej invázie na Ukrajinu prihlásilo do NATO. Na rozdiel od Švédska však na prijatie stále čaká kvôli neochote Turecka a Maďarska ratifikovať ďalšie rozšírenie aliancie.

USA rokovali aj s Dánskom

Americká vláda v posledných mesiacoch rokovala o posilnení obrannej spolupráce aj s Dánskom a minister Blinken v pondelok uviedol, že pripravovaná dohoda bude podpísaná už tento týždeň.

„Máme teraz sieť dohôd o spolupráci v obrane, ktorá sa tiahne od severnej Európy k južnej, od Nórskeho mora k Čiernemu moru. Poskytuje bezpečnosť a stabilitu naprieč svetadielom,“ vyhlásil.

Fíni sa k tejto sieti pripojili v čase zvýšeného napätia na hranici s Ruskom, kam podľa nich Moskva prepravuje žiadateľov o azyl z blízkovýchodných, afrických a ďalších krajín, ktorí nemajú platné doklady, s cieľom vyvolať migračnú krízu.

Fínska vláda kvôli tomu v posledných týždňoch opakovane uzatvára hraničné priechody. Rusko obvinenia, že využíva migráciu ako zbraň, popiera.

Podpis dohody s USA zároveň prišiel deň po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v televíznom rozhovore oznámil vytvorenie nového vojenského obvodu neďaleko fínskeho územia.

Rusko je podľa neho nútené pri hraniciach „koncentrovať isté vojenské jednotky“ v dôsledku fínskeho vstupu do NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet