Na hlavný obsah

K obrannej dohode s USA pristúpilo aj Česko, zmluvu ratifikoval prezident Pavel

Slovensko ju ratifikovalo vlani vo februári.

K obrannej dohode s USA pristúpilo aj Česko, zmluvu ratifikoval prezident Pavel
Český prezident Petr Pavel. Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Český prezident Petr Pavel v utorok (1. 8.) podpísal ratifikačnú listinu k Dohode medzi Českou republikou a USA v oblasti obrany (DCA), čím Česko dokončilo ratifikačný proces. Pražský hrad v oznámení pripomenul, že listina podlieha spolupodpisu predsedu vlády.

Schvaľovanie dohody čelilo podľa niektorých politikov silnej dezinformačnej kampani. Česká ministerka obrany Jana Černochová mnohé z nich vyvracala.

V oboch komorách parlamentu ju podporila väčšina zákonodarcov. V hornej komore (Senáte) za ratifikáciu hlasovalo 66 zo 72 senátorov, v dolnej komore (Poslaneckej snemovni) 115 zo 144 prítomných poslancov.

Černochová označila v snemovni schvaľovanie dohody za „historický okamih“, pričom poukázala na vojnu na Ukrajine. Európa je podľa nej ohrozená najväčším vojnovým konfliktom od druhej svetovej vojny. „V tejto situácii sa bez silného spojenectva s ďalšími demokratickými krajinami nezaobídeme,“ dodala.

DCA podľa ministerky umožní zintenzívniť praktickú spoluprácu medzi českými a americkými ozbrojenými silami pri zaisťovaní obrany východného krídla NATO. Zlepší sa aj spolupráca v logistickej podpore spojeneckých vojenských aktivít, posilňovaní vojenskej infraštruktúry, vo vojenskom vzdelávaní a spoločnom výcviku.

Podobnú zmluvu už so Spojenými štátmi uzavrela väčšina členov Aliancie. ČR je podľa šéfky českého rezortu obrany 24. krajinou, ktorá ratifikovala obrannú dohodu s USA. Slovensku k nej pristúpilo vlani vo februári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet