Na hlavný obsah

V Sýrii zahynulo desať proiránskych bojovníkov zrejme po amerických vzdušných útokoch

Zranenia utrpeli ďalšie desiatky ľudí.

V Sýrii zahynulo desať proiránskych bojovníkov zrejme po amerických vzdušných útokoch
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najmenej desať príslušníkov proiránskych milícií zahynulo pri leteckých útokoch na východe Sýrie, ktoré pravdepodobne podnikli ozbrojené sily USA. Uviedlo to v sobotu (30. 12.) Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) Informuje správa agentúry AFP.

Pri najmenej deviatich „pravdepodobne amerických“ vzdušných úderoch utrpelo zranenia ďalších viac ako 30 bojovníkov proiránskych skupín. Cieľom boli vojenské pozície v oblasti mesta al-Búkamál pri irackej hranici. Nálety zasiahli aj dodávku zbraní z Iraku a sklad munície, uviedlo SOHR. Monitoruje vojnu v Sýrii pomocou širokej siete miestnych zdrojov.

Na Blízkom východe došlo od začiatku vojny Izraela a hnutia Hamas v Pásme Gazy k nárastu útokov na americké ciele, ktoré Washington pripisuje ozbrojeným skupinám spojeným s Teheránom. Podľa amerických vojenských zdrojov zaznamenali v Iraku a Sýrii od polovice októbra viac ako 100 takýchto útokov.

K väčšine sa prihlásila organizácia Islamský odpor v Iraku, čo je voľné zoskupenie proiránskych ozbrojených skupín nesúhlasiacich s podporou USA pre Izrael.

Spojené štáty majú približne 2 500 vojakov v Iraku a 900 v Sýrii v rámci medzinárodnej koalície bojujúcej proti skupine Islamský štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet