Na hlavný obsah

Viditeľnosť počas druhého kola bola pre posledné pretekárky takmer nulová, reaguje Vlhová

Vlhová po prvom kole viedla, napokon skončila piata.

Viditeľnosť počas druhého kola bola pre posledné pretekárky takmer nulová, reaguje Vlhová
Lyžiarka Petra Vlhová Foto: TASR/AP

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová mala v nedeľňajších (3. 12.) pretekoch obrovského slalomu v kanadskom stredisku Mont Tremblant na dosah ďalšie pódiové umiestnenie. V ťažkých podmienkach spôsobených zlým počasím napokon vedenie po prvej jazde nezužitkovala a obsadila konečné piate miesto.

Na celkovú víťazku Talianku Federicu Brignoneovú stratila 67 stotín sekundy, hoci po prvom kole si pred ňou vybudovala +1,22 náskok. Rovnako ako aj ďalšie pretekárky, aj Vlhová označila podmienky, ktorým musela čeliť, za nevhodné.

Podmienky neboli rovnaké pre všetky pretekárky

Po skvelej prvej jazde, ktorej trať staval Vlhovej tréner Mauro Pini, figurovala Vlhová na prvej priečke s náskokom piatich stotín na druhú Shiffrinovú a 29 stotín na tretiu Gutovú-Behramiovú. Na svoj druhý štart si tak musela počkať a na trať šla ako posledná.

To už však v Mont Tremblant úradovalo počasie, ktoré sa od začiatku druhého kola čoraz viac zhoršovalo. Sneženie bolo čoraz intenzívnejšie, vietor silnel, viditeľnosť sa zmenšovala a pretekárky bez výraznejších chýb strácali zo svojich náskokov.

To bol aj prípad slovenskej olympijskej víťazky, ktorá sa na trať druhého kola vydala s už spomínaným 1,22-sekundovým náskokom na líderku Brignoneovú. Sekundy, ktoré mala 28-ročná Liptáčka k dobru, sa postupne rozplynuli a zelené čísla z prvých dvoch medzičasov sa premenili na červené.

Vlhová prišla do cieľa so stratou 67 stotín sekundy v súčte oboch jázd, pričom jej druhé vystúpenie v nedeľňajšom obrovskom slalome bolo až dvadsiate tretie najrýchlejšie. V konečnom zúčtovaní druhá Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová predviedla dvanásty najlepší výkon, Mikaela Shiffrinová osemnásty.

K náročným podmienkam, ktoré panovali v kanadskom stredisku počas druhého súťažného dňa sa na sociálnych sieťach vyjadrila aj Vlhová. „Prvá jazda dopadla skvele a tak som dúfala, že podobný výkon predvediem aj v druhom kole. Urobila som čo bolo v mojich silách, ale nanešťastie, to nestačilo na pódium. Som presvedčená, že podmienky dnes neboli rovnaké pre všetky pretekárky. Viditeľnosť počas druhého kola bola pre posledné pretekárky takmer nulová a nebezpečná. Verím, že ak by takého podmienky boli ešte pred prvou jazdou, tak by sme ani neštartovali,“ napísala slovenská pretekárka, ktorá zdôraznila, že nezvykne robiť takéto verejné vyhlásenia.

Svojim súperkám, ktoré sa v Mont Tremblant postavili na stupienky pre víťazov, športovo zagratulovala. „Chcem zablahoželať ostatným dievčatám k dnešnému výsledku, pretože predviedli skvelý výkon, ale tiež to nie je na nás rozhodnúť, či budeme pretekať alebo nie…Každopádne pokračujeme v začatej práci a rád by som sa všetkým poďakoval za podporu,“ uzavrela celková víťazka SP zo sezóny 2020/2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport