Na hlavný obsah

V4 sa podľa Viktora Orbána rozpadla, chce ju oživiť

Vyhlásil to na koncoročnej tlačovej konferencii.

V4 sa podľa Viktora Orbána rozpadla, chce ju oživiť
Maďarský premiér Viktor Orbán prichádza na koncoročnú tlačovú konferenciu v Budapešti. Foto: TASR/AP Photo/Denes Erdos

Zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4), ktorej členmi sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko, sa vplyvom vnútorných problémov, ale aj vonkajšieho tlaku v podstate rozpadlo. Konštatoval to vo štvrtok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý dodal, že v súčasnosti sa pracuje na tom, ako túto skupinu oživiť, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán na výročnej medzinárodnej tlačovej konferencii vysielanej naživo komerčnou televíziou HírTV na otázku vplyvu výsledkov volieb v SR a v Poľsku pripomenul, že V4 je strategickým projektom spájajúcim krajiny, ktoré ležia medzi Ruskom a Maďarskom.

Rovnocenný hlas s Nemeckom a Francúzskom

Cieľom projektu stredoeurópskej spolupráce, ktorý sa v dejinách viackrát v rôznej forme objavoval, bol podľa jeho slov ten, aby vo všetkých dôležitých otázkach nerozhodovala francúzsko-nemecká os.

„Zoskupenie V4 je porovnateľné s Francúzskom či Nemeckom, a to z hľadiska populácie, rozlohy, ekonomiky, ale už aj vojenskej sily,“ zdôraznil maďarský premiér. Podľa neho bolo zmyslom skupiny V4 zabezpečiť, aby jej krajiny mali spolu dostatočne silný hlas a Nemci a Francúzi ich museli popri sebe pri rozhodovaní o závažných otázkach Európy vnímať ako tretiu silnú záujmovú skupinu.

Vplyvom vnútorných problémov a vonkajších vplyvov sa však toto spojenectvo rozpadlo. „V súčasnosti skúmame, ako by sme zoskupenie Vyšehradskej štvorky oživili,“ dodal Orbán.

„Je nádej, že počas aktuálneho českého predsedníctva v rámci V4 sa vo februári konečne uskutoční schôdzka krajín štvorky na úrovni predsedov vlád, kde budeme môcť znova sformulovať strategické ciele a zistiť, či je ešte táto stredoeurópska iniciatíva reálna,“ uzavrel maďarský ministerský predseda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet